Update over Vopak Terminals en de overname door Infra Capital

Op 24 oktober 2023 hebben vakbonden CNV Vakmensen en FNV Havens een eerste kennismaking gehad met Infra Capital. Wij praten jullie graag bij over hetgeen hierin is besproken.

Wie is infra Capital?

Infra Capital is een investeringsmaatschappij met een geschiedenis van 20 jaar, die zich richt op investeringen in infrastructuurbedrijven, zowel bestaande als nieuwe. Het belangrijkste om te weten is dat Infra Capital van plan is om de Vopak Terminals te beheren met behoud van het huidige managementteam, dat verantwoordelijk blijft voor de dagelijkse gang van zaken en investeringsbeslissingen.

Het is begrijpelijk dat veel van onze leden zich zorgen maken over de typische gang van zaken wanneer investeringsmaatschappijen bedrijven overnemen. Vaak zien we dat investeringsmaatschappijen bezuinigingen doorvoeren en het bedrijf vervolgens snel doorverkopen. We hebben deze zorgen ook uitvoerig gedeeld met Infra Capital.

Wat we hebben besproken:

Lange termijnvisie

Infra Capital heeft ons verzekerd dat ze de overname van de Vopak Terminals beschouwen als een toegewijde langetermijninvestering. Ze hebben geen plannen om het bedrijf snel door te verkopen na kostenbesparingen of reorganisaties. Integendeel, Infra Capital streeft naar een duurzame groei en ontwikkeling van de Vopak Terminals. Hun investeringsstrategie omvat doorgaans een periode van 8 tot 12 jaar en daarnaast geven zij aan dat deze investering zich richt op de langere termijn en zij zich willen inzetten voor het succes en de stabiliteit van de terminals. Deze visie is gericht op het behoud van de bestaande bedrijfscultuur en het waarborgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering, wat betekent dat het huidige managementteam verantwoordelijk blijft voor de dagelijkse gang van zaken en strategische beslissingen binnen de terminals. Infra Capital begrijpt de zorgen van de werknemers en heeft benadrukt dat hun investeringsbenadering gericht is op het opbouwen van een sterke en gezonde toekomst voor de Vopak Terminals, en niet op kortetermijnwinsten die ten koste gaan van het personeel en de bedrijfsvoering.

Rol van de vakbond

Infra Capital erkent de waarde van vakbonden en heeft bevestigd dat ze de recent overeengekomen cao, die loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2026, zullen respecteren en toepassen op de verkochte terminals. De bedrijfsregels zullen ook van kracht blijven.

Verder hebben we van Infra Capital de toezegging gekregen dat ze CNV Vakmensen en FNV Havens zullen blijven erkennen als de vakbonden voor toekomstige cao-onderhandelingen en dat vakbondswerk op de terminals niet zal worden belemmerd.

Werkgelegenheidsgarantie

Een belangrijke zorg onder onze leden is de werkgelegenheidsgarantie na de overname door Infra Capital. In de nieuwe cao is een werkgelegenheidsgarantie van 3 jaar afgesproken. Dit betekent dat de werknemers gedurende deze periode zekerheid hebben met betrekking tot hun werk en baanbehoud na de overname.

Tijdens ons gesprek met Infra Capital hebben zij bevestigd dat ze deze werkgelegenheidsgarantie zullen respecteren en handhaven zoals afgesproken in de cao. Ze erkennen de behoefte aan stabiliteit en de zorgen van de werknemers in verband met de veranderingen die de overname met zich meebrengt.

Het is belangrijk op te merken dat Infra Capital heeft aangegeven dat ze geen plannen hebben om te krimpen na de overname. In feite hebben ze de ambitie om te groeien en te investeren in de terminals. Ze begrijpen dat voorspellingen over de markt moeilijk zijn, maar hun intentie is duidelijk gericht op het behoud en de ontwikkeling van de huidige bedrijfsactiviteiten.

Hoewel ze niet verder kunnen gaan dan de huidige werkgelegenheidsgarantie van 3 jaar, willen ze herhaaldelijk benadrukken dat ze niet van plan zijn om snel kostenbesparingen door te voeren of te reorganiseren met als doel winst te maken ten koste van de werknemers.

Pensioenen

Een belangrijk onderwerp dat tijdens ons gesprek met Infra Capital is besproken, betreft de pensioenen van de werknemers. Momenteel bouwen de werknemers pensioen op via het Vopak pensioenfonds. Het is begrijpelijk dat er zorgen bestaan over de continuïteit van deze pensioenregeling na de overname.

Infra Capital heeft bevestigd dat ze van plan zijn om binnen een periode van 3 jaar na de overname een nieuwe pensioenregeling aan te bieden via een externe pensioenuitvoerder. Ze begrijpen dat dit een gevoelig onderwerp is en hebben aangegeven dat ze streven naar een naadloze overgang.

Wat betreft de totstandkoming van deze nieuwe pensioenregeling, hebben we besproken dat dit niet louter een zaak zal zijn van het management en de OR, maar dat de vakbonden hierbij betrokken dienen te worden. We hebben besproken dat de vakbonden een actieve rol zullen spelen bij de onderhandelingen en het opstellen van de nieuwe pensioenregeling. Het doel is om ervoor te zorgen dat deze regeling gelijkwaardig is aan de huidige regeling bij Vopak pensioenfonds. Daarom zullen de vakbonden worden vertegenwoordigd door een pensioenadviseur om ervoor te zorgen dat de belangen van de werknemers goed worden behartigd en dat er een eerlijke en gunstige regeling tot stand komt.

Alle bovengenoemde afspraken en toezeggingen zullen schriftelijk worden vastgelegd tussen CNV Vakmensen, FNV Havens en Infra Capital en deze zullen vervolgens worden gedeeld met jullie als leden.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, mail deze dan naar h.chikhi@cnvvakmensen.nl.

Mede namens Asmae Hajjari, Vakbondsbestuurder FNV Havens,

Hanane Chikhi
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen             
M 06-20 74 88 51       
E  h.chikhi@cnvvakmensen.nl                 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error