Onderhandeling II bij Evos West

Op 20 september jl. vond de tweede onderhandelingsronde voor de nieuwe cao EVOS West plaats. In aanwezigheid van de kaderleden en de directie is een toelichting gegeven door werkgever op haar voorstellenbrief. Wij informeren jou over het verloop van deze bespreking.

Voorstellenbrief werkgever stelt teleur
We hebben een voorstellenbrief ontvangen van werkgever en deze brief is vandaag toegelicht. Evos wil uiteraard de APC bespreken, systematiek wijzigen dan wel een plafond er op hebben voor de toekomst. Vanuit de vakbonden is dit onbespreekbaar. Daarnaast zegt werkgever geen ruimte te hebben voor een initiële loonsverhoging.

Voorstel voor 1 salarisschaal Oost en West
Een ander voorstel betreft het harmoniseren van de salarisschalen en mogelijke cao teksten, welke niets kosten. Salarisschalen in verband met de vrijwillige uitwisseling naar East en vanwege de concurrentiepositie. De twee salarisgebouwen zijn naast elkaar gezet, waarbij er wordt uitgegaan van de B-schaal van West. Nieuwe collega’s met een goed huidig salaris starten binnen deze hogere salariëring t.o.v. East. Nieuwe collega’s zouden dan hogere beoordelingsverhogingen krijgen. Maar zit je eenmaal in het midden van de schaal stijg je steeds minder snel, wat dan weer nadelig is voor collega’s met langere staat van dienst. Daarmee wil werkgever gelijke beloning voor gelijk werk op beide locaties, waarbij niemand er op achteruit gaat op korte termijn. Uiteraard is dit een bezuiniging op langere termijn.

Reiskosten
Daarnaast wil de werkgever de reiskostenvergoeding voor zowel zakelijk als woon-werk verkeer gelijk trekken naar 0,22€ per km tot een max van 75 km.

Vitaliteitstoeslag
De collectieve ziektekostenverzekering wil werkgever ombuigen naar een budget voor alle werknemers in de vorm van een vitaliteitstoeslag. Hierbij te denken aan bijvoorbeeld een sportabonnement. De pot geld (die gelijk blijft) wordt hiermee verdeeld over meer werknemers (ook werknemers die niet onder de cao vallen) en daarmee wordt het bedrag per persoon natuurlijk kleiner, terwijl je geen vergoeding meer voor je ziektekosten krijgt.

Ouderenbeleid
Werkgever heeft ideeën bij een ouderen beleid, maar geen concrete uitwerking. Dit mag ook geen geld gaan kosten, dus het voorstel van de vakbonden om vier jaar eerder af te bouwen is alleen mogelijk als het niets meer gaat kosten en de planning niet ik het geding komt.

Evos maak je ideeën concreet!
Evos hinkt ook nog op 2 gedachten wat betreft harmoniseren, 2 aparte bedrijven houden, maar wel zoveel mogelijk gelijktrekken. De manier waarop en de tijdslijn is ook niet duidelijk geworden vandaag. We hebben gevraagd om een heldere uitleg en toelichting. Dan begrijpen we wat er nu precies bedoeld wordt met voorstellen vanuit de directie en dat zal de onderhandelingen ook zeker ten goede komen.

Meer duidelijkheid en verslechteringen van tafel
Uiterlijk 23 oktober krijgen we de schriftelijke verduidelijking op een aantal onderwerpen die nog niet helder waren. Op 1 november wil werkgever een en ander toelichten. Dit gesprek zal bijgewoond worden door kaderleden van beide bonden van zowel Oost als West. Afhankelijk van de uitleg kan het zijn dat we dan eerst nog bij jullie in de kantine komen om dit te bespreken.

Op 9 november vindt de laatste ronde van de cao onderhandelingen plaats. Dan moeten de verslechteringen van tafel zijn en moeten we er uit komen wat betreft jullie nieuwe cao.

Ben je nog geen lid? Wordt nu lid zodat jij straks kunt stemmen over je eigen cao!

Met vriendelijke groet,

Namens de kaderleden Ayolt Vaatstra, Berthus Spanjersberg, Leon Segers, Martijn Wiebes, Jan Maarten Klaasen

Fadua Toufik

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error