Tweede ronde cao-onderhandelingen leidt niet tot concreet bod

Woensdag 28 februari zijn vakbonden en werkgevers voor de tweede keer bij elkaar gekomen om tot een nieuwe cao te komen. Dit heeft helaas nog niet geleid tot een concreet bod.

We hebben met elkaar de voorstellen van vakbonden en werkgevers verder besproken. In onze voorstellenbrief hebben we veel concrete voorstellen gedaan om tot een mooi pakket van arbeidsvoorwaarden te komen. Deze voorstellen werden als sympathiek gezien, maar zijn grotendeels op dit moment van tafel geveegd. Werkgevers geven als argument dat ze dit niet in de cao willen regelen, maar vooral op ondernemingsniveau. Kortom dat de werkgever zelf bepaalt om deze voorstellen toe te passen. Denk hierbij aan betaald ouderschapsverlof, stagevergoeding en duurzaamheidsbudgetten. Uitbreiding van het generatiepact naar 60-80-100 is op dit moment niet bespreekbaar. (de 80-90-100 regeling blijft vooralsnog gewoon bestaan)


Werkgevers hebben hun voorstellen verder toegelicht. Deze voorstellen blinken uit in verslechteringen met name op de leeftijdsbepalende artikelen. Zoals het opschuiven van de leeftijdsdagen naar 60 jaar en ook de verplichting tot overwerk en ploegendienst van 55 naar 60 jaar.  Er zijn geen concrete voorstellen gedaan om het werk beter of aantrekkelijker te maken voor werknemer. De ambitie voor een aantrekkelijk akkoord is daarmee ver te zoeken.

Loon

Het belangrijkste thema, de loonsverhoging, is niet besproken. Hier is nog geen concreet voorstel in gedaan. Vakbonden hebben aangegeven dat we de derde ronde willen gebruiken om tot concrete toezeggingen te komen. Daarin zal loon een heel groot thema zijn.

Het is teleurstellend dat we het vooral over verslechteringen hebben en dat er geen toezeggingen zijn gedaan op onze voorstellen. 14 maart is de volgende onderhandelingsronde gepland. We hopen dat we dan met een concreet voorstel terug kunnen komen wat recht doet aan de inspanningen die de werknemers in deze sector doen. En dat werkgevers dit op een passende manier willen belonen.

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar jouw cao-pagina

Heb jij deze nieuwsbrief per post ontvangen dan hebben wij geen mailadres van jou. Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (en dus sneller) ontvangen? Ga naar 
www.cnvvakmensen.nl/mijncnv/ en pas je gegevens aan. 

mede namens Johann Honders, bestuurder CNV Vakmensen en Peter de Vries, kaderlid CNV Vakmensen 

Bernard Zijlstra
bestuurder CNV Vakmensen
M: + 31 6 8339 6479
b.zijlstra@cnvvakmensen.nl