Eerste ronde cao-onderhandelingen Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie

Afgelopen donderdag 18 april is in Arnhem de eerste ronde van de onderhandelingen voor de cao Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie geweest. Naast de cao hebben wij als CNV samen met de FNV en De Unie, ook de overgang naar de nieuwe pensioenregeling met de werkgevers besproken.

Pensioenen
Vanwege de nieuwe pensioenwet moeten keuzes gemaakt worden met betrekking tot het pensioen. Deze keuzes worden vastgelegd in het zogenoemde transitieplan. Hierover zijn we in gesprek met de werkgevers. Voor de vakbonden is het van belang dat niemand nadeel ondervindt van deze overgang en dat eventuele nadelen gecompenseerd worden. Daarnaast hebben wij het gehad over het nabestaandenpensioen dat een belangrijk onderdeel is van het pensioen.  

CAO
Na het pensioenoverleg zijn we direct doorgegaan met de onderhandelingen over de cao. De werkgevers hebben gereageerd op onze voorstellen, zoals het Generatiepact, de RVU-regeling en het loon.

Generatiepact
Het Generatiepact vinden de werkgevers ingewikkeld om in de cao af te spreken. Zij verwezen ons naar de cao-toolbox, waar de 'Instructie Generatieregeling' in staat. Een cao-tool is een hulpmiddel bij de uitvoering van de cao, maar het gebruik ervan is niet verplicht volgens de cao. Dit betekent dat wat er in staat vrijblijvend is en de medewerkers geen rechten kunnen ontlenen aan wat in die cao-toolbox staat. De werkgevers stellen dat een “goed gesprek” tussen werknemer en werkgever voldoende is om individuele afspraken te maken over een 80-90-100-regeling. Voor ons is dit niet voldoende. Wij willen zoals jullie hebben aangegeven het Generatiepact als een recht in de cao opgenomen wordt en dat deze regeling voor iedereen geldt.

Loon
Werkgevers geven aan dat het afgelopen jaar financieel is tegengevallen. Tegelijkertijd blijft de inflatie hoog en is de koopkracht van werknemers in onze sector niet verbeterd. Het voorstel van de werkgevers is een loonsverhoging van 3% verdeeld over de 12 maanden van de nieuwe cao.

Hoe nu verder…
Er is een groot verschil tussen onze looneis en wat de werkgevers bieden. Daarnaast hebben we weinig gehoor gekregen op onze andere voorstellen. 23 mei aanstaande gaan we verder met de cao-onderhandelingen. We gaan ervan uit dat werkgevers naar onze wensen gaan luisteren en met een beter bod gaan komen.

Alptekin Akdogan, bestuurder/onderhandelaar
T 06 41 62 95 15 / E a.akdogan@cnvvakmensen.nl