Terugkoppeling werknemersbijeenkomsten Swedish Match

Afgelopen dinsdag hebben wij tijdens een drietal vergaderingen op de locatie in Assen met leden en niet-leden gesproken over de ontstane situatie. We hebben gesproken over de impact van de reorganisatie, over het nut en de noodzaak hiervan (en het verschil hier tussen) en ook over het opvangen van de (financiële)gevolgen van de reorganisatie. In deze update lees je over de conclusie van deze gesprekken en over het vervolg.

Sociaal plan

Bij reorganisaties is het goed gebruik dat er met de vakbonden wordt gesproken over het afsluiten van een sociaal plan. Dit plan bevat afspraken die van toepassing zijn op mensen die worden geraakt door de reorganisatie en als gevolg hiervan hun baan kwijtraken. Afspraken over een ontslagvergoeding, begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan en het inhuren van juridische deskundigheid.

In de meeste gevallen sluiten wij een sociaal plan af voor de specifieke, actuele situatie. In een enkel geval spreken wij een sociaal plan af voor toekomstige reorganisaties. Dit laatste is bij Swedish Match het geval. Al in 2006 hebben vakbonden, OR en de werkgever besloten dat ze een toekomstbestendig sociaal plan wilden afspreken.

Door een toekomstbestendig plan af te sluiten wilde men duidelijkheid en rust creëren.

Uitnodiging werkgever

Onlangs ontvingen de vakbonden een uitnodiging van de werkgever om te spreken over het afsluiten van een nieuw sociaal plan. De werkgever vindt het huidige sociaal plan te duur en wil graag een nieuw plan afspreken op basis van de wettelijke transitievergoeding. Een regeling die vele malen soberder is dan de afgesproken kantonrechtersformule.

Wat de vakbonden betreft is dit een oneigenlijke vraag. Er is in 2006 heel bewust een toekomstbestendige afspraak gemaakt. Het verslechteren van deze afspraak ten tijde van een reorganisatie lijkt ons niet in het belang van werknemers en ook niet in de geest van de regeling die is afgesproken. Natuurlijk kunnen partijen gedurende de looptijd van een afspraak tot nieuwe inzichten komen die een evaluatie van gemaakte afspraken rechtvaardigt, dat doe je alleen niet tijdens een reorganisatie.

Je repareert het dak wanneer de zon schijnt, in de afgelopen jaren heeft de werkgever veel gelegenheden gehad om dit gesprek te starten. Kennelijk vond men het niet van belang.

Ledenvergadering

Na het verhaal van de werkgever te hebben gehoord hebben wij besloten het gesprek met jullie – de leden van de vakbonden – aan te gaan. Uiteindelijk is het voor ons belangrijk te weten hoe jullie hier naar kijken. Wanneer er een breed gevoelde wens is om tot nieuwe afspraken te komen, om wat voor reden dan ook, dan zullen wij hier als vertegenwoordigers van de werknemers in het bedrijf gehoor aan geven.

De reactie was echter duidelijk. Een overgrote meerderheid van de werknemers vinden dat het oorspronkelijke sociaal plan moet worden nageleefd. Er is indertijd een toekomstbestendige afspraak gemaakt, juist voor dit soort situaties.

Terugkoppeling naar de werkgever

Afgelopen vrijdag hebben we als bestuurders van de betrokken vakbonden met de werkgever gesproken. In het gesprek hebben wij uiteengezet wat het standpunt van de werknemers in het bedrijf is en wat onze visie hier op is. Wij hebben daarbij opnieuw benadrukt dat het sociaal plan wat ons betreft juridisch afdwingbaar is. Dat het precies voor deze situatie ontworpen is en dat werknemers hier een beroep op zullen doen en dat zij volledig in hun recht staan wanneer zij dit doen.

Voor ons betekent dit dat wij niet verder zullen onderhandelen over een aanpassing van het bestaande plan. Jullie werkgever gaat nu nadenken over het vervolg. Vanzelfsprekend houden wij hierbij vinger aan de pols en zullen we op de hoogte gehouden worden over de voortgang.

Vervolg

De ondernemingsraad is op dit moment druk bezig met hun belangrijke taak. Het wegen van de voors- en tegens van het voorgenomen besluit tot reorganiseren. Zodra de OR een advies heeft uitgebracht en het besluit door de werkgever wordt genomen, zal duidelijk worden welke werknemers zullen worden geraakt door deze reorganisatie.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat er op dat moment vragen ontstaan. Weet dan dat je een beroep kunt doen op jouw vakbond voor juridisch advies, ondersteuning of een luisterend oor.

We staan je graag te woord!

Namens CNV Vakmensen                 

Anthony Williams                              
Bestuurder CNV Vakmensen         
0618711343
a.williams@cnvvakmensen.nl   

 

 

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Metaalbewerkingsbedrijf blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.