Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie: voorstellen CNV voor de cao

Op 18 april 2024 beginnen de cao-onderhandelingen voor de Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie (KRLI).

Onlangs hebben we jou een enquête gestuurd met een aantal vragen over jouw cao en wat jij belangrijk vindt voor deze onderhandelingen. Naar aanleiding van de uitslag en overleg met de cao-commissie KRLI hebben we een voorstellenbrief (zie bijlage) opgesteld met punten die we meenemen naar de onderhandelingen. Hieronder worden enkele van deze punten uitgelicht.

Loon
De hoge inflatie duurt langer dan we hadden verwacht. Daardoor groeien de kosten van levensonderhoud sneller dan de lonen. In de nieuwe cao willen we dit rechtzetten. We houden ook rekening met het verwachte verlies aan koopkracht volgend jaar, als de lonen niet stijgen. En we willen de koopkracht verbeteren. Daarom vraagt het CNV 8% structureel meer loon

Vitaliteit

Uit de enquête kwam naar voren dat dit onderwerp bij de medewerkers zeer leeft. Velen van jullie ervaren het werk als zwaar en denken dit niet vol te kunnen houden tot de AOW-leeftijd. Ook wordt aangegeven dat er verbeteringen nodig zijn in de ontziemaatregelen. Het CNV heeft de Generatiepact 80-90-100-regeling en de RVU-regeling voor zware beroepen en voor mensen die 45 jaar in deze branche werken, opgenomen in de voorstellenbrief. Tevens stellen wij voor een standaard werkweek van 36 uur tegen gelijkblijvend salaris in te voeren.

Proces
Volgende week donderdag begint het overleg. Dan zullen de werkgevers en de vakbonden hun voorstellen toelichten. Daarna zullen de eerste inhoudelijke gesprekken plaatsvinden. Natuurlijk zullen we jou op de hoogte houden van de onderhandelingen. Je kunt deze cao-pagina volgen voor updates. 

Alptekin Akdogan
Onderhandelaar CNV
06 41 629 515 - a.akdogan@cnv.nl

Downloads