Tweede cao overleg ZR: goede stappen gemaakt, maar we zijn er nog niet…

Op vrijdag 24 november hebben de vakbonden en ZR verder gesproken over jullie nieuwe cao ZR 2023-2024. ZR heeft inhoudelijk gereageerd op de voorstellen van de vakbonden. Er zijn punten waar we elkaar gevonden hebben, maar ook punten die nog verder moeten worden besproken. De loonsverhoging is een belangrijk onderdeel waarbij we elkaar nog niet hebben gevonden. Donderdag 30 november praten wij verder met ZR.

Constructief gesprek
De onderhandelingen worden tot nu toe als constructief ervaren door de vakbonden. Alle partijen luisteren goed naar elkaars standpunten en proberen elkaar te begrijpen. Over een aantal punten zijn we het al eens, onder de voorwaarde dat we overeenstemming hebben over een totaalpakket:

  • Protocol afspraken: fiscale verrekening vakbondscontributie, werkgeversbijdrage, niet verhalen WGA-gedifferentieerde premie
  • Verhoging van de bijdrage in de ziektekosten naar €100,--
  • Verhoging van de kilometervergoeding naar €0,23 met ingang van 1 januari a.s.
  • Invoering van het plusrooster nadat Dehora (PlanPoint) is ingevoerd, zodat Arbeidstijdenwet geborgd kan worden.

Zeeland stelt verder voor om jullie functiewaarderingssysteem te updaten omdat dit sterk verouderd is. Ook werkt de directie een voorstel uit dat het laten uitbetalen van overwerk financieel stimuleert. Over andere onderwerpen zijn we nog in gesprek.

Loonsverhoging
Een belangrijk onderwerp waar we nog niet op één lijn zitten is de loonsverhoging. Uit de enquête is gebleken dat dit onderwerp voor jullie bovenaan staat. Dit is begrijpelijk gezien de hoge kosten.

Jullie werkgever is na onze voorstellenbrieven teruggekomen met het volgende loonbod:

  • Verhoging van de salarissen met 4% per 1 oktober 2023 (met terugwerkende kracht)
  • Verhoging van de salarissen met 1% per 1 januari 2024

De vakbonden hebben aangegeven dat dit loonbod onvoldoende is en hebben een tegenvoorstel gedaan van 9% per 1 oktober 2023 (met terugwerkende kracht).

Vervolggesprek op 30 november a.s.
ZR heeft ons loonbod gehoord en gaat dit intern verder bespreken. Donderdag 30 november praten wij hierover verder. Uiteraard houden we je op de hoogte van het vervolg. Reageren op deze nieuwsbrief? Spreek één van de kaderleden aan of mail naar: s.koevoets@cnvvakmensen.nl  voor CNV en iris.vanderveen@fnv.nl  voor FNV.

Praat mee over jouw bedrijf
Via onze website kan jij meepraten over jouw bedrijf, je vragen stellen en jouw mening of tips geven. Ga daarvoor naar de cao-pagina.


Met vriendelijke groeten,

Erik Riemens, Jesse de Decker en Sanne Koevoets (06 28 86 65 78) namens CNV Vakmensen     en   Bart de Blok, Edwin de Jonge, Ronald Meulpolder en Iris van der Veen namens FNV Procesindustrie

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error