Overgrote meerderheid FNV en CNV stemt tegen eindbod Zeeland Refinery

Op 15 december jl. stemde onze achterban over het eindbod dat Zeeland Refinery uitbracht voor de nieuwe cao. De opkomst bij beide bonden was hoog en de uitslag was duidelijk. Bij CNV Vakmensen stemde 94% tegen het eindbod. Bij FNV werd het eindbod met 100% weggestemd. Bonden hebben de uitslag inmiddels aan de directie teruggekoppeld en hebben jullie werkgever tot 12 januari de tijd gegeven om een inhoudelijke reactie te geven op deze uitkomst voordat we het proces verder opschalen.

Eindbod: loonbod veel te mager    

De opkomst tijdens de gemeenschappelijke achterbanraadplegingen liet zoals gezegd niets te wensen over. Onze achterban is ook duidelijk in de redenen waarom het eindbod te mager is. Het loonbod van 5,5% is veel te laag. Verschillende leden haalden de mooie marges die het bedrijf naar verwachting over 2023 draait aan en de stijging van de kosten voor het eigen huishoudboekje. Daarnaast maakte een aantal leden zich zorgen over de voorgenomen modernisering van het functiewaarderingssysteem ORBA. Vakbonden zullen deze zorg terugkoppelen en aangeven dat wanneer dit aan de orde is, werkgever duidelijke informatie moet geven over het proces en werknemers mee moet nemen in wat er wanneer gebeurt.

Laatste kans directie

Vanwege de kerstvakantie en in de geest van de constructieve gesprekken hebben bonden ervoor gekozen om niet al direct actievergaderingen of ¾-vergaderingen uit te roepen, maar Zeeland Refinery een laatste kans te geven om dit af te wenden. Wij hebben de uitslag teruggekoppeld en om een inhoudelijke reactie gevraagd of een verbeterd eindbod dat jullie goedkeuring wel heeft voor 12 januari a.s.

Vervolg, geen beter bod? Actievergaderingen in januari

Mocht de directie ervoor kiezen om geen beter bod neer te leggen, dan zullen vakbonden actievergaderingen beleggen. De aanwezige leden, dus er wordt dan niet met machtigingen gewerkt, stemmen over het uitbrengen van een ultimatum aan Zeeland. Er wordt anders dan bij gewone stemmingen met een gewogen meerderheid van 75% van de aanwezige stemmers besloten. Een ultimatum is een brief waarbij wij terugvallen op onze eisen uit de voorstellenbrieven, met een termijn erin waarvoor de werkgever hieraan tegemoet moet komen. Doet werkgever dit niet, dan staat juridisch de weg vrij, naar collectieve acties door de leden.

Mocht de directie niet willen of kunnen bewegen, dan zullen we dit proces doorlopen. Zorg dan dat je erbij bent. Het gaat er niet alleen om dat de 75% gehaald wordt, ook is het belangrijk dat er voldoende leden aanwezig zijn, waarmee je een succesvol actietraject op kunt starten. Daarnaast is het goed om per ploeg en onderdeel twee leden te vinden voor in het actiecomité.

Komst nieuwe vakbondsbestuurders Elsa van der Kraats en Johann Honders  

Tijdens de vergaderingen hebben zowel Sanne Koevoets (22 december a.s.) van CNV als Iris van der Veen (1 januari a.s.) van FNV hun vertrek aan de cao-tafel bij Zeeland Refinery aangekondigd. Zij gaan beiden een nieuwe uitdaging aan en dragen het stokje over aan Johann Honders voor CNV, een oude bekende voor de meeste leden en aan Elsa van der Kraats, een zeer ervaren FNV collega die onderhandelaar wordt in het hele petrochemische pakket. Sanne en Iris bedanken de kaderleden en leden voor de fijne samenwerking en vertrouwen erop dat Johann en Elsa dit traject in goede banen leiden. Voor een goede overdracht wordt uiteraard gezorgd.

 

Reageren op deze nieuwsbrief? Spreek één van de kaderleden aan of mail naar: iris.vanderveen@fnv.nl  of Elsa.vanderkraats@fnv.nl voor FNV en J.Honders@cnvvakmensen.nl of s.koevoets@cnvvakmensen.nl  voor CNV.

Met vriendelijke groeten, Bart de Blok, Edwin de Jonge, Ronald Meulpolder, Elsa van der Kraats en Iris van der Veen namens FNV Procesindustrie en Erik Riemens, Jesse de Decker, Johann Honders en Sanne Koevoets namens CNV Vakmensen

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error