Onderhandelingsresultaat cao Zeeland Refinery

Hier lees je meer informatie over het nieuwe onderhandelingsresultaat voor de cao bij Zeeland Refinery.

Op 18 maart 2022 hebben FNV en CNV Vakmensen met jouw werkgever Zeeland Refinery opnieuw onderhandeld over een nieuwe cao. Tijdens deze onderhandelingen is er een onderhandelingsresultaat behaald wat wij aan jullie willen voorleggen. Het onderhandelingsresultaat ziet er in hoofdlijnen als volgt uit. Diverse punten uit het vorige resultaat vind je terug in de bijlage.

Looptijd

De cao heeft een looptijd van 12 maanden, van 1 oktober 2021 tot 30 september 2022; Ons voorstel voor een kortere looptijd is daarmee overgenomen.

Loon

Werkgever zal het roosterinkomen als volgt structureel verhogen: Met ingang van 1 januari 2022 met 1,75%. Tevens zal er een éénmalige bruto uitkering plaatsvinden ter grootte van 1,75% van 3 maal het roosterinkomen van de maand oktober 2021; Dit betekent effectief een structurele verhoging van 1,75% per 1 oktober 2021. (Tijdens het overleg hebben we gesproken over het effect van de eenmalige uitkering op de belastingafdracht. Hierin hebben we geconcludeerd dat de uitbetaling van de eenmalige uitkering geen negatief effect heeft op de fiscale verrekening.)

Toeslag over het vakantiegeld verhogen van 16% naar 30%, dit heeft een loonwaarde van 0.75%.

Tijdens de onderhandelingen is afgesproken dat Zeeland Refinery een eenmalige uitkering van €500,- bruto betaalt aan medewerkers die op of boven de gele lijn van dienstmededeling 19 uitbetaald worden.

Tijd voor tijd

Er is afgesproken dat de overwerktoeslag voor het kalenderjaar 2022 als Tijd voor tijd op verzoek van de medewerker kan worden omgezet. De werknemer die dan een restant heeft aan tijd-voor-tijd (compensatie-uren), mag deze meenemen naar 2023. Het limiet van 40 uren uit het vorige resultaat is hiermee voor 2022 van tafel.

In de periode voor de onderhandelingen is dienstmededeling 19 uitgegaan namens Zeeland Refinery. Deze wordt, daar waar het de cao raakt, voor de looptijd onderdeel van deze cao. De reden waarom de lagere loonschalen worden opgehoogd is dat ZR ziet dat ze aan de onderkant van het loongebouw niet concurrerend zijn voor de markt. Met het voorlopig verhogen van het instroomsalaris wordt ZR een aantrekkelijkere werkgever op de markt. Daarnaast worden hiermee de salarissen van het huidige personeel (onder de gele streep) opgetrokken naar de gele streep in dienstmededeling 19. In het gesprek op 18 maart hebben wij aangegeven dat dit voor veel ervaren werknemers voelt als onderwaardering. Daarom geeft ZR een eenmalige uitkering van €500,- bruto voor medewerkers die op of boven de gele lijn uit dienstmededeling 19 betaald worden.

In de vorige ledenvergaderingen is met jullie afgestemd dat de loonsverhoging voor 2021 in ieder geval het inflatieniveau van 2021 moest zijn. Het inflatieniveau na correctie is 2,5% voor 2021. De gemiddelde cao loonstijging voor 2021 was daarnaast 2,1%. In de gesprekken is ook herhaald dat de looptijd van 12 maanden voor jullie een belangrijk punt was. De werkgever is hierin tegemoet gekomen. Door de onzekere situatie voor de inflatie in 2022 kunnen we dit najaar met jullie afstemmen wat de inzet voor de volgende cao zal zijn. Een ander punt, namelijk dat de tijd voor tijd gemaximeerd tot 40 uren was voor 2023 is ook van tafel. Als laatste geeft ZR een eenmalige uitkering van €500,- voor medewerkers die er met dienstmededeling 19 niet op vooruit zijn gegaan. Het onderhandelingsresultaat wat er op 18 maart is behaald, leggen wij daarom op de ledenvergadering positief aan jullie voor.

Het woord is nu aan jullie. Op vrijdag 1 april 2022 wordt er een ledenvergadering voor leden van FNV en CNV georganiseerd om het resultaat met jullie te bespreken.

Datum:               Vrijdag 1 april 2022

Tijd:                    13.30 en 16.00

Locatie:              Hotel Arneville Middelburg, Buitenruststraat 22, 4337 EH

Wanneer de coronamaatregelen daarom vragen, zullen wij jullie op tijd hierover informeren. Belangrijk om te melden is dat stemmen alleen op de ledenvergadering mogelijk is. Als het niet mogelijk is om op de ledenvergadering aanwezig te zijn door de corona omstandigheden, dan kan er bij uitzondering contact opgenomen worden met je vakbondsbestuurder. Wij nodigen jullie daarom van harte uit om bij één van deze vergaderingen aanwezig te zijn!

Praat mee op de cao-pagina

Op de cao-pagina kun je al het nieuws teruglezen. Ook kun je reageren of je vraag stellen aan de odnerhandelaar. Klik hier om naar de cao-pagina te gaan

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Johann Honders                                        Egbert Schellenberg

Bestuurder CNV Vakmensen                     Bestuurder FNV Procesindustrie             

E. J.honders@cnvvakmensen.nl E. egbert.schellenberg@fnv.nl
M. 06 30 20 51 36 M. 06 51 25 67 70

 

 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error