Eerste cao-overleg: ZR heeft nog geen inhoudelijke reactie op voorstellen

Vakbonden teleurgesteld over uitblijven openingsbod nieuwe cao ZR 2023-2024. Tijdens het eerste overleg met jullie directie lichtten vakbonden hun voorstellen voor de nieuwe cao toe. Tevens deed de directie een businessupdate en werd er nader kennisgemaakt omdat een aantal nieuwe gezichten aan tafel aanschoven. Jammer genoeg kon werkgever desgevraagd niet inhoudelijk reageren op onze voorstellen, noch kon het een openingsbod doen. Zeeland Refinery heeft de tijd nodig om zich na onze toelichting goed voor te bereiden op een reactie. Op 24 november praten we verder en een eventuele uitvalsdatum is gepland op 30 november a.s.

Business update en introductie Zeeland Refinery
Jullie werkgever benadrukte dat 2023 in tegenstelling tot 2022 een moeilijk jaar is geweest met betrekking tot de drie kernpunten: veiligheid, beschikbaarheid en kosten. Er zijn plannen om te onderzoeken of er misschien ruimte zit in de huidige bezetting en ZR hanteert drie kernwaarden om ‘best place to work’ te worden. Ook vroeg Zeeland Refinery aandacht voor alle goede (arbeids)voorwaarden die het de collega’s al biedt. De directie meent dat de cao uit meer bestaat dan euro’s.

Toelichting vakbonden
Vakbonden lichtten hierna hun voorstellen toe en benadrukken dat onze leden weldegelijk sterk inzetten op koopkrachtreparatie. Zij vinden de euro’s in de cao dit jaar essentieel vanwege de hoge inflatie. Daarnaast zijn onderwerpen als werkdruk en ouderenbeleid belangrijk. Ook spraken we over het cao proces. Veel leden vinden het vervelend dat de onderhandelingen ieder jaar na expiratie van de cao pas beginnen en we hadden gehoopt dat er in het eerste overleg inhoudelijke stappen gemaakt zouden worden. Werkgever had andere verwachtingen bij het eerste overleg, dus het is nuttig naar de toekomst toe om dit te bepreken.

Vervolg vaststellen inzet en onderhandelingen   
Vervolgens hebben we gezocht naar een eerdere datum voor vervolgoverleg dan 24 november a.s. maar dat bleek vanwege volle agenda’s niet mogelijk. We hebben werkgever gevraagd om te zorgen voor een mandaat wat ons de ruimte geeft om snel tot goede afspraken te komen. Mochten we er op 24 november nog niet uit zijn, dan hebben we een reservedatum vastgelegd op 30 november. Uiteraard houden we je op de hoogte van het vervolg.


Reageren op deze nieuwsbrief? Spreek één van de kaderleden aan of mail naar: s.koevoets@cnvvakmensen.nl  voor CNV en iris.vanderveen@fnv.nl  voor FNV.

Praat mee over jouw bedrijf 
Via onze website kan jij meepraten over jouw bedrijf, je vragen stellen en jouw mening of tips geven. Ga daarvoor naar de cao-pagina. 

Met vriendelijke groeten,

Erik Riemens, Jesse de Decker en Sanne Koevoets namens CNV Vakmensen     en   Bart de Blok, Edwin de Jonge, Ronald Meulpolder en Iris van der Veen namens FNV Procesindustrie



Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error