Onderhandelingsresultaat Cao Huntsman

Vorige week donderdag 31 augustus, zijn wij met Huntsman een nieuw onderhandelingsresultaat overeengekomen. Ik heb jullie dat al gemeld en ook heb ik een kopie van het onderhandelingsresultaat gestuurd.

Consignatie
Na het afsluiten van het vorige onderhandelingsresultaat was het duidelijk dat de verplichting om weer een aantal consignatiediensten te moeten lopen de bottleneck was om tot een cao te komen. Deze verplichting is nu uit het onderhandelingsresultaat gehaald. Gedurende de komende cao-periode zal gemonitord worden in hoeverre het invullen van de consignatie tot problemen leidt. Omdat bonden hebben aangegeven dat invullen van de consignatie nauwelijks tot problemen, heeft Huntsman de verplichting uit het onderhandelingsresultaat gehaald.

Geen andere wijzigingen
Voor het overige zijn er geen wijzigingen aangebracht. Er is nog geprobeerd de grens over overwerk en consignatie vast te zetten op 57 jaar in plaats van een koppeling van 10 jaar voor de AOW gerechtigde leeftijd, maar dat wilde Huntsman niet aanpassen. De komende 4 jaar (tot en met 2027) staat deze grens nu vast op  57 jaar.

Beoordeling resultaat
Het is duidelijk dat dit het is en wat ons betreft is het het waard in te stemmen met dit resultaat. Om nog een paar elementen te noemen. De loonsverhoging ligt op een alleszins redelijk niveau. De opdeling in een deel centen en een deel procenten, maakt dat er sprake is van een loonsverhoging die goed uitvalt. De koppeling van de grens van overwerk en consignatie is niet leuk, maar niet onlogisch bij het stijgen van de AOW gerechtigde leeftijd. Ook andere leeftijdsgerelateerde regelingen zijn wat opgeschoven, dus deze aanpassing is begrijpelijk. Daarnaast is de grootste bottleneck, het langer lopen van consignatiediensten uit het onderhandelingsresultaat verwijderd.

Afwijzen is actie
Het is precies zoals het er staat. Mocht je besluiten niet in te stemmen met dit resultaat, dan moet je ook de bereidheid hebben om daarvoor actie te voeren. Met praten alleen gaat er in dit resultaat niets meer wijzigen. Zo eerlijk moeten we wel zijn.

Stemming
Het woord is nu aan jullie. Apart van deze nieuwsbrief ontvangen jullie een nieuwsbrief met daar in de mogelijkheid om te stemmen. Deze stemming loopt tot en met 15 september. Voor de zekerheid voeg ik nogmaals het onderhandelingsresultaat toe.

Evert Jan van de Mheen
Vakgroepbestuurder CNV Vakmensen
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error