Afwijzing door leden leidt tot extra plus op cao-resultaat Huntsman

De leden van FNV en CNV hebben niet ingestemd met het onderhandelingsresultaat dat op 2 februari jl. voorgelegd is. Vakbonden hebben het resultaat teruggelegd bij Huntsman met de vraag wat er nog mogelijk is. Dit heeft geleid tot een extra verhoging van de loonsverhoging per 1 juli 2022 van 2,75% naar 3,25%.

Wat vakbonden betreft maakt Huntsman hiermee een mooie beweging en wordt het wat ons betreft een principeakkoord. FNV en CNV brengen dit akkoord opnieuw in stemming en doen dat met een positief advies. Vakbonden organiseren twee online-ledenbijeenkomsten om het resultaat te bespreken.

Nipte uitslag, maar geen instemming

Bij FNV stemden iets meer leden tegen dan vóór het cao-resultaat. Door een aantal onthoudingen was er ook voor het nee-kamp overigens geen sprake van een meerderheid van meer dan 50%. Bij CNV waren er evenveel voor-als tegenstemmers, ook hier was er geen sprake van een meerderheid vóór het resultaat. Tegenstemmers bij beide vakbonden hebben veelal tegengestemd omdat de loonsverhoging, door de oplopende inflatie, als te mager wordt beschouwd.

Nieuw overleg met Huntsman

FNV en CNV hebben op 11 februari jl. de uitslag met Huntsman besproken. Nu de leden tot twee keer toe een onderhandelingsresultaat hebben afgewezen, is het de vraag wat er nodig is om wel tot een gedragen cao-resultaat te komen. Er is in het hele cao-overleg al veel besproken en het is niet haalbaar om alle gemaakte afspraken opnieuw ter discussie te stellen. Gezien de oplopende inflatie, is wat FNV en CNV betreft de logische knop om aan te draaien de loonsverhoging van 1 juli 2022. Die 2,75% leek een aantal maanden geleden nog alleszins redelijk, maar is met de kennis van nu wat aan de magere kant.

Huntsman akkoord met extra loonsverhoging

Vakbonden hebben het voorstel gedaan aan Huntsman om de loonsverhoging van 1 juli 2022 te verhogen met een half procent tot 3,25%. Met 3,25% voor het tweede jaar is er sprake van een loonafspraak die in lijn is met de inflatiecijfers van het CBS voor 2022 (nl. 3,3%). Na enig beraad is Huntsman akkoord gegaan met dit voorstel. FNV en CNV vinden dat Huntsman met de extra loonsverhoging vakbonden en de leden op een fraaie wijze tegemoetkomt.

Ledenbijeenkomsten via MS Teams

FNV en CNV organiseren twee ledenbijeenkomsten via MS-Teams om het resultaat toe te lichten en te bespreken. Deze bijeenkomsten vinden plaats op:

  • donderdag 17 februari a.s. van  9:30 - 10:30 uur
  • donderdag 17 februari a.s. van 16:00 - 17:00 uur

Indien je wil deelnemen aan deze bijeenkomst, stuur een email aan niels.suijker@fnv.nl of naar ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl. Dan krijg je een uitnodiging toegestuurd (NB Niels Suijker vervangt tijdelijk Iris van der Veen).

Verdedigbaar resultaat

Vakbonden leggen dit aangepaste principeakkoord met een positief advies voor aan de leden. Tegelijkertijd stellen vakbonden vast dat de rek er met deze beweging van Huntsman ook echt wel uit is. Indien de leden dit voor een derde keer afwijzen, dan dienen leden absoluut actiebereid te zijn, waarbij een werkstaking niet is uitgesloten, om een beter resultaat af te dwingen. Indien leden tegenstemmen maar niet actiebereid zijn, dan kan het maar zo zijn dat er geen cao tot stand komt en vakbonden ook geen partij meer zijn.

Stemmen over het principeakkoord

FNV en CNV brengen dit aangepaste resultaat opnieuw in stemming. Bijgevoegd vind je het akkoord. CNV-leden kunnen t/m donderdag 24 februari 2022 hun stem uitbrengen over het akkoord. Klik hier om bij de stemming te komen. We zullen jullie na 24 februari informeren over de uitslag.

FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen
Danny Baris, Sebastiaan Langendoen (FNV-kaderleden), Iris van der Veen en Niels Suijker, vakbondsbestuurders FNV Procesindustrie en Johan Hovenga (kaderlid CNV) en Evert Jan van de Mheen, vakbondsbestuurder CNV Vakmensen.
Reageren? ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl
Mobiel: 06 53 73 64 90

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error