Onderhandelingen cao Huntsman nu echt begonnen

Op 20 juni hebben vakbonden en Huntsman een eerste onderhandelingsronde achter de rug, Huntsman heeft gereageerd op onze voorstellen en heeft zelf ook een aantal voorstellen gedaan en ze hebben ook een loonbod op tafel gelegd.

Leeftijdsopbouwgerelateerde regelingen
In de volksmond ook wel ouderenregelingen genoemd. Huntsman vindt dat door vergrijzing, gecombineerd met de ouderenregelingen de druk veel te eenzijdig bij jongeren wordt neergelegd. Volgens Huntsman wordt het daardoor ook moeilijk jonge mensen vast te houden. Daarom wil Huntsman een aantal ouderenregelingen aanpassen.

Overwerk
Huntsman heeft voorgesteld de grens van 55 jaar te willen schrappen. Huntsman wil dus dat iedereen ingezet moet kunnen worden voor overwerk als Huntsman dat nodig vindt. Wij hebben daarvan gezegd dat wij daar op deze manier niet mee kunnen instemmen.

Consignatie
Huntsman heeft voorgesteld dat consignatie niet stopt bij 55. Huntsman wil een staffel invoeren die inhoudt dat je 7- 10 jaar voor je AOW-leeftijd 75% van het aantal ingeroosterde consignatiediensten doet, vanaf 7 – 5 jaar voor AOW 50 % en vanaf 5 jaar voor AOW word je vrijgesteld. Ook daarvan hebben wij gezegd dat dat op deze manier niet acceptabel is.

Ouderendagen
Tenslotte wil Huntsman fors ingrijpen in de ouderendagen, zowel de 100% dagen als de 85%-dagen. Ze gaan en later in en ze worden fors verminderd. Ook daarvan hebben wij gezegd dat dat op deze manier niet acceptabel is en we hebben Huntsman hiervoor terugverwezen naar de tekentafel.

Loonbod en looptijd
Huntsman heeft een serieus loonbod op tafel gelegd voor een 2-jarige cao. Huntsman wil voor de cao de lonen met ingang van 1 augustus 2023 verhogen met 6,25% en €100,00. Voor 1 augustus 2024 is dat 4% en €100,00. De €100,00 is per maand en structureel. Dat betekent dat iedere cao- medewerker er aan het eind van de looptijd tenminste 15,3% in inkomen erop vooruit is gegaan. Voor lagere loonschalen zal dat percentage hoger liggen.

Uitbreiding werkingssfeer cao
Huntsman wil daar niet aan. Een reden geven ze ziet, “no go”. Voor ons blijft dat een belangrijk struikelblok. Huntsman ziet niet in hoe belangrijk het is. Het speelt ook constant een rol bij de onderhandelingen omdat ook niet-cao stemt over de cao. Het belang hiervan is natuurlijk dat de de loonschalen die net buiten de cao vallen er maar op moeten vertrouwen dat jullie de cao blijven volgen. Afgezien van de afspraak die er bij de vorige cao is gemaakt.

Hoe verder?
Op 4 juli hebben we nog een onderhandelingsronde staan. Of we er uitkomen? Wij hebben duidelijk gemaakt dat op deze wijze de aanpassingen van de ouderenregelingen voor ons niet acceptabel zijn. We zijn benieuwd of Huntsman die boodschap begrepen heeft. Wat betreft het inkomen laat Hunstman wel zien serieuze onderhandelingen te willen voeren, maar wij kijken uiteraard naar het totaal, net zoals Huntsman dat zal doen.

Op 4 juli praten we verder. We houden jullie op de hoogte. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat het mij weten.

Johan Hovenga, kaderlid 
Evert Jan van de Mheen, vakgroepbestuurder
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl
 

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error