Hernieuwd onderhandelingsresultaat Cao Huntsman 2023

Op 31 augustus hebben wij weer met Huntsman gesproken naar aanleiding van het afwijzen van het onderhandelingsresultaat wat wij op 4 juli overeen waren gekomen. Wij zijn uiteindelijk tot een nieuw resultaat gekomen.

Pijnpunt
De belangrijkste reden dat het vorige onderhandelingsresultaat werd afgewezen is dat het tot 5 jaar voor de AOW gerechtigde leeftijd weer verplicht werd een aantal consignatiediensten te lopen. Die extra belasting was de reden waarom het resultaat werd afgewezen. Wij hebben gezegd dat de consignatiedienst belastend is en dat medewerkers blij zijn wanneer ze van deze verplichting af zijn.
Wij hebben hierover een tijd met Huntsman over van gedachte gewisseld. Een van onze argumenten was dat onze ervaring is dat het zelden tot problemen leidt om de consignatiediensten in te vullen. Als het echt nodig mocht zijn dan is er in voorkomende gevallen best bereidheid om bij te springen, ook al is men daar niet toe verplicht.  
Die argumentatie is voor Huntsman uiteindelijk de reden geweest om de verplichting voor het invullen van de consignatiediensten uit het onderhandelingsresultaat te halen. 
De komende cao periode zal gemonitord worden in hoeverre het lukt om de consignatiediensten ingevuld te krijgen. 

Overige punten
Verder is er aan het onderhandelingsresultaat niets gewijzigd. De loonparagraaf en looptijd blijft ongewijzigd en ook wordt vanaf de grens van vrijstelling van overwerk en consignatiediensten gekoppeld aan 10-jaar voorafgaande aan de pensioengerechtigde leeftijd. Dat is een niet onbegrijpelijke stap. Vanwege de steeds opschuivende pensioenleeftijd zou de vrijstellingsperiode dan steeds langer worden als daar niets aan zou worden gedaan. Concreet betekent dat dat deze grens nu op zal schuiven naar 57 jaar. De AOW gerechtigde leeftijd ligt nu tot en met 2027 vast op 67 jaar.
Het onderhandelingsresultaat is als bijlage toegevoegd.

Stemming
In de loop van volgende week krijgen jullie nog een uitgebreide reactie van mij op het onderhandelingsresultaat en dan krijgen jullie ook de gelegenheid je stem uit te brengen.

Voor nu wens ik iedereen een prettig weekend.

Evert Jan van de Mheen
vakgroepbestuurder

Downloads

Discussie

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error