Voorstellen cao AkzoNobel 2024

Vorige week donderdag hebben wij voor de tweede maal met jullie directie om tafel gezeten om te onderhandelen over de verlenging van de cao. In de vorige update meldden we jullie al dat het bedrijf zich ervan bewust is dat jullie koopkracht de afgelopen tijd flinke schade heeft opgelopen en dat deze hersteld dient te worden. Vorige week heeft nog niet geleid tot een verbetering van bod.

Koopkrachtherstel

De directie neemt het standpunt in dat dat koopkrachtherstel voor een deel door de werknemers gerealiseerd moet worden, bijvoorbeeld door het verkopen van verlofdagen. Daarnaast komt de directie met voorstellen die jullie inzet flexibeler moeten maken. Bijvoorbeeld aan het verplicht inroosteren van een tiental zaterdagen per kalenderjaar of het introduceren van verschoven diensten voor een periode van twee weken per jaar.

Werkdruk

De gezamenlijke bonden hebben de directie erop gewezen dat deze behoefte aan flexibiliteit mede veroorzaakt wordt doordat de bemensing op veel plekken in de organisatie niet op orde is. Dit zien we terug voor een forse toename van werkdruk en het ziekteverzuim. Flexibiliteit introduceren gaat de toename van werkdruk en het ziekteverzuim alleen maar versterken. Ook het voorstel van de directie om de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar van 100% naar 70%, terug te brengen lijkt ons niet de manier om dit ziekteverzuim terug te dringen.

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

AKZO Nobel zal, door concurrerend te blijven met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, moeite moeten doen om een aantrekkelijke werkgever te blijven om voldoende gekwalificeerde mensen aan zich te binden. Een marktconforme loonsverhoging maakt daar wat ons betreft nadrukkelijk onderdeel van uit.

Wel positief is de bereidheid om de kilometervergoeding voor reiskosten ongeveer te verdubbelen, echter wel met een maximum tot 37km. Ook wordt een kleine wijziging van de beoordelingsmatrix voorgesteld.

Derde ronde

Jullie zullen begrijpen dat wat de directie wil en waar wij voor staan behoorlijk uit elkaar ligt. Op 18 december staat de derde ronde van onderhandelingen gepland. Wij hopen en vinden het noodzakelijk dat de directie hun huidige voorstellen heroverweegt. Uiteraard houden we jullie na de 18e van onze bevindingen op de hoogte.

We houden jullie volgende week ook uiteraard weer op de hoogte over het verloop van de gesprekken.

Cao-pagina

Het hele cao-traject is online te volgen en je kunt bij alle fases meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen:
Cao AkzoNobel | CNV Vakmensen - Chemie en Energie | CNV Vakmensen

Maak je collega lid van CNV Vakmensen

Het is de tijd dat werknemers meer invloed krijgen, maar dan moeten er meer werknemers lid worden! Op dit moment is een zeer aantrekkelijk aanbond om lid te worden maar ook voor jou om iemand lid te maken! Het nieuwe lid betaalt voor de eerste 6 maanden totaal maar €20,23 en jij krijgt als aanbrenger een waardebon van €20,00!  Member Get Member

André Mulder
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 8191 9869
E a.mulder@cnvvakmensen.nl

 

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error