Update cao-onderhandelingen AkzoNobel

Afgelopen dinsdag 30 januari 2024 hebben we voor de zesde keer met jullie directie om tafel gezeten om te onderhandelen over de verlenging van jullie cao. Zoals we jullie vorige week al lieten weten, hebben we wat druk op de ketel gezet door het bedrijf te laten weten dat dit wat ons betreft de laatste onderhandelmogelijkheid was. Dat heeft ten dele gewerkt, maar niet helemaal.

Eindbod AkzoNobel

We hebben AkzoNobel aangegeven waar, wat ons betreft, het minimum ligt voor een onderhandelingsresultaat. Doordat dit minimum wat AkzoNobel betreft niet haalbaar is, heeft men uiteindelijk een eindbod neergelegd dat we aan jullie voorleggen. AkzoNobel heeft in het eindbod een aantal verslechteringen opgenomen, die wat de bonden (CNV, FNV en Unie) betreft niet in een resultaat terecht waren gekomen.

Het is nu aan jullie om te bepalen of jullie hiermee kunnen leven of niet. Er valt in ieder geval met het bedrijf verder niet te onderhandelen over een verbetering van wat er nu op tafel ligt. Het eindbod kun je in de bijlage teruglezen.

We nemen jullie mee in de belangrijkste onderwerpen van het eindbod.

Loon

AkzoNobel biedt aan verschillende medewerkers verschillende loonsverhogingen. Een verhoging van 9,1% met ingang van 1 januari 2024 is er voor cao-medewerkers in de salarisgroepen G2-G9 van cao AkzoNobel Coatings en cao AkzoNobel Nederland.

Voor medewerkers in de cao AkzoNobel Nederland Hoger Personeel gaat het om een collectieve loonsverhoging van 7% met ingang van 1 januari 2024.

We wijzen er met nadruk op dat dit de loonsverhogingen zijn zoals die voor iedereen zouden gelden. Verrekening met te verkopen dagen voor de MM-collega’s, ouderschapsverlof en reiskostenvergoeding maken hier geen onderdeel van uit.

Reiskosten

AkzoNobel verdubbelt ongeveer de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Daarmee komt deze vergoeding ongeveer op niveau met wat fiscaal onbelast is toegestaan. Zie het eindbod voor de details.

Verkoop verlofdagen

We hebben ons verzet tegen de gedwongen verkoop van verlofdagen. Dat is ten dele gelukt. Voor iedereen behalve de collega’s in de MM-schalen is die verkoop van de baan. Voor de collega’s in de MM-schalen vraagt het bedrijf de vakbond nu om aan te geven of de 5 dagen op collectieve basis verkocht kunnen worden of dat alles bij het oude blijft. We zullen tijdens de ledenvergaderingen deze collega’s apart op dit onderwerp bevragen. De details lees je in het eindbod.

Aanvulling betaald ouderschapsverlof

AkzoNobel zegt toe over maximaal 9 weken het betaald ouderschapsverlof aan te zullen vullen tot 100% van het salaris in het eerste jaar.

Doorbetaling bij ziekte

AkzoNobel wil de huidige cao-regeling doorbetaling bij ziekte in de eerste twee jaar veranderen. Vanaf de 7e maand wordt dit afgebouwd naar 90% en in het tweede ziektejaar wordt dit teruggebracht naar 80%. Hierin is toegezegd dat bij goed gedrag van de zieke in het re-integratie traject, deze wijziging ongedaan gemaakt wordt.

Wekelijkse werktijd

AkzoNobel past de afspraken rond de wekelijkse werktijd uit 2007 eenzijdig op zo’n manier aan, dat het mogelijk wordt dat die werktijd opgerekt wordt tot 48 uur in een periode van 16 aaneengesloten weken. Daarmee wordt een verruiming van jullie productiviteit beoogd. De meeste productiviteitsverhogende voorstellen zijn teruggenomen, maar deze mogelijkheid wil AkzoNobel achter de hand hebben.

Omstandighedentoeslag

Deze toeslag komt te vervallen voor iedereen die per 1 januari 2024 niet in dienst was.

80/90/100-regeling

Jullie zijn bekend met de onduidelijke regels rond de 80/90/100-regeling. AkzoNobel zegt toe dat het hier transparanter in wil opereren. Let wel dit is een intentie, maar geen concrete afspraak over een resultaat.

Overig

Aanpassing van de regels bij promotie en jaarlijkse salarisherziening per 1 januari 2025 en een aanpassing aan de wet op het onderwerp nevenwerkzaamheden. Overigens ontbreken er zaken die wél besproken zijn op het gebied van de fiscale facilitering van de vakbondscontributie en de werkgeversbijdrage. Daar wordt nog navraag naar gedaan.

Concluderend

Al met al ligt er een loonbod dat voor sommige collega’s niet tegen zal vallen en voor andere collega’s een koopkrachtsverlies van circa 4% inhoudt, gecombineerd met een aantal verslechteringen. Als onderhandelingsdelegatie vonden we het verschil tussen de G en MM-schalen in ieder geval niet uitlegbaar en te groot. Het gat met de door de bonden voorgestelde 10% is simpelweg te fors.

Wat dat betekent voor de totstandkoming van de cao, gaan we met jullie bespreken op ledenvergaderingen die volgende week zullen plaatsvinden. We zijn benieuwd naar wat jullie van het gebodene vinden.

We zeggen het voor de volledigheid nog maar een keertje: over wat nu op tafel ligt is een eindbod. AkzoNobel wil niet verder onderhandelen. Daarom is het belangrijk dat je volgende week aanwezig bent op één van de genoemde bijeenkomsten en daar je stem uitbrengt.

Fysieke aanwezigheid is belangrijk, omdat wanneer blijkt dat het eindbod voor een meerderheid niet acceptabel is, de bijeenkomst een driekwart-karakter krijgt en ter plekke gestemd zal worden over eventuele actiebereidheid. Maar zover is het nog niet. We voeren graag met jullie het gesprek over de voor en tegens van wat nu op tafel ligt.

De bijeenkomsten vinden plaats op de volgende locaties en tijdstippen:

  • Maandag 5 februari 2024, in Wapenveld om 13.30 uur, Conference Room;
  • Dinsdag 6 februari 2024, in Ammerzoden om 11.00 uur, Polycell ruimte;
  • Dinsdag 6 februari 2024, in Groot-Ammers om 13.30 uur;
  • Donderdag 8 februari 2024, in Sassenheim om 10.30 en 14.00uur, Potmolen.

Uitsluitend leden of collega’s die zich ter plekke inschrijven als lid bij één van de drie bonden zijn welkom en stemmen mee over het eindbod.

Cao-pagina

Het hele cao-traject is online te volgen en je kunt bij alle fases meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen: Cao AkzoNobel | CNV Vakmensen - Chemie en Energie

We rekenen op jullie massale aanwezigheid volgende week!

André Mulder
Bestuurder CNV Vakmensen
M: +31 6 8191 9869 / a.mulder@cnvvakmensen.nl

Downloads