Update cao onderhandelingen AkzoNobel

Deze week hebben we twee keer met jullie directie onderhandeld over de verlenging van jullie cao. Eerder meldden we jullie al dat de gesprekken tot nu toe niet soepel verlopen. Pijnpunt is dat AkzoNobel vasthoudt aan een aantal zaken die zij in verband met flexibiliteit veranderd willen zien aan de cao, terwijl er op het gebied van loon niet of nauwelijks bewogen wordt.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat de standvastigheid van leden (onder andere de terugkoppeling van de collega’s uit Wapenveld) gemaakt heeft, dat het bedrijf de voorstellen over de 10 verplichte overwerk-zaterdagen en het inroosteren van een in totaal tweeweeks periode van verschoven diensten heeft ingetrokken.

Verslechteringen

Maar dit inzicht bestaat er nog niet over alle verslechteringsvoorstellen van jullie werkgever. Het per kwartaal in plaats van jaarlijks roosteren, het aanpassen op de cao van een onderdeel dat de wekelijkse werktijd verlengt, het afbouwen van de loondoorbetaling bij ziekte in het tweede jaar van 100% naar 70%: dit zijn stuk voor stuk verslechteringen die door het management gewenst zijn, maar voor jullie slecht uitpakken.

Waar normaliter bij cao-onderhandelingen een directie het verleidelijk maakt om mee te bewegen met bepaalde wijzigingen door daar een aantrekkelijk loonvoorstel tegenover te stellen, gebeurt dat nu niet. Er wordt op het loon vrijwel niet bewogen en de teller van het loonbod staat inmiddels op 6,5% + €500,- voor de G schalen en 5,5% + €500,- voor de schalen in MM. AkzoNobel wil hier nog 0,4% bij op tellen, maar stelt het daar wel de gedwongen verkoop van 5 verlofdagen tegenover.

Over dit laatste zijn we heel duidelijk geweest. We willen best meedenken met het bedrijf over hoe het efficiënter met de aanwezige capaciteit kan omgaan, maar dit soort zaken dienen wel op basis van vrijwilligheid te gebeuren. En voordat we hierover na willen denken, is het noodzakelijk dat er dan wel een loonbod te ligt dat dicht in de buurt komt van wat wij gevraagd hebben.

Marktconform loonaanbod

We hebben donderdag halverwege de middag daarom vastgesteld dat het op deze manier vandaag geen zin heeft om verder te praten. Pas als het bedrijf met voldragen plannen komt voor de vrijwillige verkoop van dagen in een á la carte model, een uitgewerkt plan voor het jaarlijks roosteren, maar ook een analyse met betrekking tot het langdurige ziekteverzuim, hebben we een discussiestuk waar we het over kunnen hebben. Maar, we hebben het nog maar eens benadrukt, ook een marktconform loonbod maakt daar nadrukkelijk onderdeel van uit en ook daar zijn we nog lang niet.

Nieuwe afspraak

We hebben, kort samengevat, jullie directie voldoende huiswerk voor onder de kerstboom gegeven en een nieuwe afspraak gemaakt voor 15 januari. We gaan ervan uit dat de boodschap dit keer wél wordt opgepakt en houden jullie over de uitkomst van die gesprekken uiteraard weer op de hoogte.

Cao-pagina

Het hele cao-traject is online te volgen en je kunt bij alle fases meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen:

Cao AkzoNobel | CNV Vakmensen - Chemie en Energie | CNV Vakmensen

André Mulder
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 8191 9869
E a.mulder@cnvvakmensen.nl