Nieuw eindbod door Tate&Lyle bij de cao-onderhandelingen

Recentelijk hebben jullie mogen stemmen op het eindbod van Tate&Lyle. Tate&Lyle heeft deze stemming niet afgewacht en heeft een verbeterd eindbod verstuurd. De leden van het FNV hadden namelijk al tegengestemd. In deze nieuwsbrief nogmaals een korte samenvatting en instructies hoe je kan stemmen.

Nieuw eindbod

Het nieuwe eindbod is enkel op het punt van loon beter geworden. Dit betreft nu 8% boven
APC.

De salarisverhogingen zijn als volgt:

  • l 4% per 1 april 2024
  • l 4% per 1 april 2025


Dit was:

  • l 7% loonsverhoging boven APC
  • l met een looptijd van 2 jaar
  • l de loonsverhoging is daarbij verdeeld met een verhoging van
    • 2% per 1 april 2024
    • 2% per 1 oktober 2024
    • 3% per 1 april 2025


Hoe zat het ook alweer

Tate&Lyle had een eindbod neergelegd. Hieronder de belangrijkste punten uit het eindbod.

Looptijd:
De looptijd van de cao is 24 maanden


Overige secundaire voorwaarden:

  • l Voortzetting RVU zonder overige voorwaarden
  • l Rooster 4x9 per 1 januari 2025, voorwaarden worden nog uitgewerkt
  • l Verlofdag bij 12,5 jaar huwelijksherdenking
  • l Stagevergoeding van 500 euro


Wij hebben geen overeenstemming over de volgende punten uit onze voorstellenbrief:

  • l 5 mei extra feestdag
  • l Indexatie feestdagtoeslag
  • l Extra rouwverlof zonder vaste minimale ondergrens
  • l Uitbreiding feestdagtoeslag (van 24 naar 32 uur)
  • l Weekendtoeslag voor de 5 ploegendiensten


Extra wijziging pensioen artikel, rectificatie


Tate&Lyle heeft ook een pensioenartikel in de cao gewijzigd. Het gaat om het volgende artikel:

Jaarlijkse opbouw ouderdomspensioen: Het opbouwpercentage voor het ouderdomspensioen bedraagt voor 2024 -met inachtneming van het bepaalde in artikel 20.08- 1,474% van de pensioengrondslag.

Kort gezegd komt het er hier op neer dat er een verminderd percentage aangaande de jaarlijkse opbouw ouderdomspensioen is. Dit is enkel een bevestiging van de huidige situatie. Het huidige pensioenbudget is namelijk ontoereikend om de oude jaarlijkse opbouw van 1,75% te garanderen.

Wij zullen wel in gesprek gaan met Tate&Lyle om te kijken of wij deze opbouw kunnen wijzigen naar het oude percentage over de jaren 2025 en 2026. Hierna is het niet relevant vanwege het nieuwe pensioenstelsel.

Het betreft dus geen nadelige wijziging van de pensioenopbouw.

Advies aan CNV Leden

CNV Vakmensen geeft een neutraal stemadvies aan zijn leden omdat het volgens ons een redelijk bod is gezien de salarisverhoging die Tate&Lyle biedt. Daarnaast waren er enkele punten zoals de indexatie feestdagtoeslag, uitbreiding feestdagtoeslag en extra rouwverlof waar wij overeenstemming over hadden. In het eindbod zijn deze voorwaarden eenzijdig geschrapt door Tate&Lyle. Dit, samen met het feit dat het een eindbod betreft, maakt dat wij het niet positief zullen voorleggen.

Wat zijn de gevolgen van een stem tegen?

Hierbij is het belangrijk om mee te nemen dat een stem tégen een eindbod niet een stem vóór stakingen of acties is. Het is enkel een krachtig signaal vanuit de medewerkers dat het huidig bod onvoldoende is. Veelal betekent dit dan ook dat wij weer om de tafel zullen gaan met de werkgever voor een verbeterd bod.


Stem uitbrengen

Je zal vlak na deze mail een mail ontvangen met daarin een unieke code. Met deze code en de link die je ontvangt kan je vervolgens stemmen op deze cao! De stemming zal geopend zijn tot aanstaande donderdag 11 april.


Whatsapp groep Tate&Lyle

Wil je volledig up-to-date blijven over de ontwikkelingen bij Tate&Lyle en in het bijzonder nu over de cao-onderhandelingen? Meld je dan aan voor de Tate&Lyle whatsapp groep! Whatsapp mij op 0681920379 en ik zal je eraan toevoegen. Dit zal mij en CNV helpen om jullie te kunnen vertegenwoordigen en snel te kunnen schakelen. Ook is het prettig om elkaar snel op de hoogte te kunnen houden bij eventuele ontwikkelingen.

De cao online
Iedereen kan meepraten op de cao-pagina van Tate&Lyle, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao van Tate & Lyle kun je vinden op jouw cao-pagina.

Vragen, opmerkingen, lid worden

Heb je nog vragen, opmerkingen, laat het ons weten! Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet-georganiseerde collega. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.
Maak jouw collega lid van CNV!


Tossif Alvi
Bestuurder CNV
M: 06 8192 0379

Downloads