Struik doet een eindbod voor de cao 2020

CNV Vakmensen, FNV en Struik zijn het niet eens geworden over een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao. Struik heeft de vakbonden een eindbod gedaan met een loonbod van 2%. Het is nu aan de leden om zich hierover uit te spreken. Jullie kunnen stemmen tot 10 april.

Cao met een ‘marktconforme’ loonsverhoging
Begin maart zijn Struik en de vakbonden bij elkaar gekomen voor cao-overleg. Op dat moment was de fusie met Zwanenberg nog niet rond. Struik gaf toen aan dat ze (in overleg met Zwanenberg) met een marktconform loonbod zou komen voor een cao van 10 maanden. Op 23 maart 2020 zou de vervolgafspraak zijn om over de cao en dit loonbod te spreken. Inmiddels ziet de wereld er door de Corona-crisis anders uit. Vakbonden hebben deze week twee keer telefonisch met Struik gesproken. 

De werkgevers zijn met het volgende bod gekomen:
- een looptijd cao van 1 april 2020 tot 1 februari 2021;
- een loonsverhoging van 2% per 1 april 2020;
- een studieafspraak: ‘Struik Foods / Zwanenberg en vakbonden inventariseren de verschillen in collectieve arbeidsvoorwaarden binnen het nieuwe concern.’

Vakbonden teleurgesteld over eindbod 
De vakbonden zien dit bod niet als marktconform. De gemiddelde loonsverhoging in de voedingsindustrie ligt rond de 3% per jaar. Bovendien praten we voor deze cao alléén over een loonbod, en niet over andere verbeteringen van arbeidsvoorwaarden die geld kosten. Struik is echter niet bereid verder te onderhandelen over dit loonbod. Het alternatief dat Struik biedt, is het opschuiven van de cao-onderhandelingen tot juni (afhankelijk van de ontwikkelingen rond de Corona-crisis). Helaas is het nu niet mogelijk om een vakbondsbijeenkomst te organiseren om dit eindbod met leden te bespreken. Ook dat kan pas op z’n vroegst in juni 2020.
Vakbonden zien absoluut de nadelen in van een dergelijk uitstel, ook omdat het nog onduidelijk is welke impact de Corona-crisis zal hebben op de economie en cao-trajecten. Maar door de omstandigheden kan dat dan helaas niet anders.

Stemmen over het eindbod
Omdat leden van de vakbonden het laatste woord hebben, leggen we dit eindbod daarom aan jullie voor. De keuze is óf instemmen met dit eindbod van jullie werkgever, in welk geval jullie een loonsverhoging krijgen van 2% per 1 april 2020, óf het voorstel afwijzen. In dat geval zullen vakbonden in juni een bijeenkomst organiseren om met jullie over vervolgstappen te spreken. Aan jullie de keuze.
In de bijlage kunnen jullie het eindbod van Struik vinden. Stem uiterlijk 9 april 2020. Klik hier om meteen digitaal je stem uit te brengen. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je met deze link ook jouw stem uitbrengen op internet: https://q.crowdtech.com/TvZpGOoZikmkd6Y84jlcRw We zien jullie stemmen graag tegemoet. Medio april 2020 informeren we jullie over de uitkomst van de stemming.

Mochten jullie vragen hebben dan kunnen jullie uiteraard contact met mij opnemen.

Mede namens Adrie Poietsz - kaderlid
Job Marskamp, bestuurder
E j.marskamp@cnvvakmensen.nl
M 06 2390 9865

Downloads