Nieuwsbrief CAO Groente en Fruit verwerkende Industrie

Eindelijk zijn de CAO onderhandelingen in de GFI weer van start en is er een concreet bod van werkgevers.

Afgelopen week hebben wij de onderhandelingen voor de cao GFI (Groente- en Fruit verwerkende industrie) weer opgestart. De onderhandelingen hebben door de beperkende maatregelen i.v.m. Covid-19 langdurig stil gelegen. Niet alleen omdat overleggen met beide delegaties niet mogelijk was gelet op de RIVM normen, maar ook omdat wij geen ledenraadplegingen mochten organiseren. Wij betreuren deze situatie. Jullie cao is per 1 oktober een jaar verlopen en wij vinden het urgent dat er op korte termijn een nieuwe cao komt. Deze moet rust geven over jullie cao, helderheid geven over het vervolg van de cao en de lopende studies en redelijk zijn qua loonsverhoging. Wij vinden dat jullie een loonsverhoging zouden moeten krijgen die recht doet aan jullie inspanningen in het afgelopen jaar en voor de komende periode.

Verloop onderhandelingen;

Werkgevers hebben ook aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat er op korte termijn een cao komt. Zij benadrukken de verschillen in resultaten in de bij de VIGEF aangesloten bedrijven, deze zijn zeer divers. Daarnaast kan men moeilijk inschatten wat de komende tijd zal brengen gelet op de onzekerheden in de economie door de coronacrisis. Verder heeft men benadrukt dat het essentieel is dat wij een afspraak maken over de komende verhoging van de pensioenpremie.

Wij hebben aangegeven dat we de indruk hebben dat de branche regulier heeft gepresteerd ondanks de huidige omstandigheden. Daarnaast hebben we benadrukt dat wij vinden dat er rust, helderheid en redelijkheid moet zijn voor de komende tijd en afgelopen tijd. Wij hebben aangegeven dat wij inderdaad een afspraak moeten maken t.a.v. de pensioenpremie ontwikkeling.

Bod Werkgevers

We hebben diverse mogelijkheden en looptijden doorgesproken en geconstateerd dat we het nu voornamelijk over de looptijd en loonsverhoging zou moeten gaan. De studies waaronder het generatiepact en de werktijden worden voorlopig uitgesteld.

Werkgevers hebben hierop een voorlopig bod gedaan:

  • Looptijd 27 maanden van 1 oktober 2019 tot 31 december 2021
  • Een eenmalige uitkering ter compensatie van de afgelopen periode van € 500,-- bruto
  • Een loonsverhoging van de 1,75% per 1 januari 2020
  • Pensioenpremie verhoging verrekenen met de vrijval VPL (vroeg pensioen levensloop premie) in de vorm van een contributie met een gelijkwaardige verdeling van premie als nu.
  • Snelle afronding van de generatiepact studie zodat er op korte termijn een zogenaamde 80/90/100 regeling komt ter vervanging van de huidige regelingen.

Wij hebben hier het volgende bod tegenover gezet:

  • Looptijd 15 maanden tot 1 januari 2021.
  • Loonsverhoging per 1 oktober 2020 van 2,75%.
  • Een eenmalige uitkering ter compensatie van de afgelopn periode van € 750
  • Pensioenpremie verhoging verrekenen met de vrijval VPL (vroeg pensioen levensloop premie) in de vorm van een contributie met een gelijkwaardige verdeling van premie als nu.
  • Snelle afronding van de generatiepact studie, zodat er op korte termijn een zogenaamde 80/90/100 regeling komt ter vervanging van de huidige regelingen.

De conclusie

De bij de onderhandelingsdelegatie aangesloten kaderleden Sjoerd Korving van HAK en Wout Quint van Kraft-Heinz (beiden FNV) geven aan dat het huidige bod niet voldoet aan jullie verwachtingen. Ze vinden het bod geen recht doen aan de geleverde inspanningen van de afgelopen tijd. Daarnaast compenseert het bod van werkgevers de huidige inflatie niet. Dat zou dus inhouden dat jullie qua besteedbaar inkomen er op achteruit gaan. Wij onderschrijven deze conclusie en vinden het bod van werkgevers veel te laag.

Vervolg onderhandelingen

Wij hebben aangegeven terug te gaan naar onze achterban en jullie te informeren over de stand van zaken. Daarnaast hebben wij gezamenlijk besloten om op korte termijn weer te gaan onderhandelen.

De volgende onderhandelingsronde zal plaatsvinden op woensdag 23 september.

Wij hopen dan met een goed onderhandelingsresultaat te kunnen komen.

Wij vragen jullie allemaal om bij jullie bedrijf aan te geven dat het huidige bod van werkgevers onacceptabel is en dat dit geen recht doet aan jullie inspanningen. Ben jij of is je collega nog geen lid ? Dan verwelkomen we je graag als lid ! Hoe meer leden we hebben, hoe sterker we staan !


Mede namens Yvonne Muiser en Mark Klunder (FNV)

Ellen Jonker
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen