Onderhandelingsresultaat cao Graan be- en verwerkende bedrijven

De onderhandelingsdelegaties van CNV Vakmensen en FNV hebben met de werkgevers een onderhandelingsresultaat bereikt over een cao voor de Graan be- en verwerkende bedrijven met een looptijd van 1 jaar (1 januari 2024 tot 1 januari 2025). In de ogen van de kaderleden een aanvaardbaar resultaat, dat we positief aan jullie willen voorleggen.

Nadruk op loon

Als bonden zijn we gezamenlijk de onderhandelingen ingegaan met een voorstellenpakket dat de nadruk legde op loon, vergoeding voor reiskosten en duurzame inzetbaarheid (voornamelijk de regelingen die ouderen ontzien). Gedurende de onderhandelingen bleek dat de werkgevers eigenlijk alleen over loon wilden spreken. Wij vinden loon ook zeer belangrijk, maar hebben ook zorg om andere zaken in de cao. Laat je zaken als de reiskostenvergoeding of de verbetering van de ouderenregelingen te lang liggen dan kun je immers een probleem op de langere termijn krijgen.

Het voordeel van alle mogelijke middelen inzetten voor meer loon is dat iedereen daar in gelijke mate van profiteert. Immers loonstijging komt bij iedereen in de portemonnee. Dat geldt in mindere mate voor vergoeding van de reiskosten of verbetering van de ouderenregelingen.

In het onderhandelingsproces hebben we na lang wikken en wegen en als gevolg van werkgeversreacties uiteindelijk gekozen voor een grote inzet op loon. Door de hoge inflatie vorig jaar, en de iets mildere inflatie in 2023 is het leven een stuk duurder geworden. In totaal sinds 2022 zo’n 13 procent.

In 2023 hebben we een loonsverhoging van nagenoeg 9 procent kunnen afspreken, dit jaar leggen we jullie een onderhandelingsresultaat voor met een loonstijging van 5 procent per 1 januari 2024. In die twee afgelopen jaren zou, als het onderhandelingsresultaat door jullie wordt goedgekeurd, daarmee het loon, gemiddeld dus met 14 procent zijn gestegen. Dat ligt dus één procent boven het inflatiepercentage over die twee jaar van ongeveer 13 procent.

Naast het loon hebben we gelukkig ook nog enkele verbeteringen kunnen aanbrengen in de overwerktoeslagen en de voorwaarden voor de RVU-regeling. De details vind je in de bijlage waarin het hele onderhandelingsresultaat staat uitgeschreven.

Kaderleden positief

De kaderleden en bestuurders van zowel FNV als CNV Vakmensen zijn van mening dat het een verdedigbaar resultaat is en leggen het met een positief advies aan jullie ter stemming voor.

Stemmen

In verband met de korte tijdspanne tussen deze stemming en de salarisverwerking is er voor gekozen om de stemming schriftelijk te doen en dus niet via de ledenraadplegingen. Via de link kan je je stem over het behaalde resultaat uitbrengen. Je kan stemmen tot en met dinsdag 24 januari 2024 23.00 uur. Klik hier om je stem uit te brengen

Heb je deze nieuwsbrief via de post ontvangen breng dan je stem uit. Je stemt met het onderhandeingsresultaat, je stemt tegen het onderhandelingsresultaat,

Cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar de cao-pagina

We zijn zeer benieuwd naar jullie mening! Vul het stemformulier zo snel mogelijk in en laat ons weten wat je van het onderhandelingsresultaat vindt.

Laat je invloed gelden!

Wietze Kampen
bestuurder CNV Vakmensen
E w.kampen@cnvvakmensen.nl
M 06 5120 3004

 

 

 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error