Cao Dranken: geef jouw volgorde aan op jeachterban

Op 2 juli zijn de voorstellen van CNV Vakmensen en de werkgevers besproken in het eerste cao-overleg. De volgende data zijn 30 september, 8 oktober, 15 oktober en 29 oktober. Er is veel te bespreken. Want werkgevers vinden hele andere dingen belangrijk dan jij.

Op www.jeachterban.nl/dranken kun je nu aangeven wat jij het meest belangrijk vindt, door de punten in de juiste volgorde te zetten. Over welke punten gaat het?

Loon
CNV Vakmensen vraagt:

  • 2,2% met terugwerkende kracht tot 1 januari 2018
  • 4% met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019
    Werkgevers bieden in een openingsbod 4% per 1 januari 2019. Ze gaan met hun achterban praten of ze meer mandaat kunnen krijgen over 2018.

Training en opleiding
Jullie vroegen in de CNV-enquête om meer training en opleiding op kosten van de werkgever. Werkgevers zien hier het belang nog niet genoeg van in.

Generatiepact
Meer vaste banen voor jongeren, en 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw voor ouderen. Werkgevers willen wel een pilot bij een aantal bedrijven.

Cao-naleving
Als een bedrijf de cao niet naleeft, dan moet de cao-tekst duidelijk zijn. Iedereen is het erover eens dat alleen het hoogste personeel niet onder de cao valt. Laten we dat dan ook duidelijk opschrijven.

WW-reparatie
In de cao hebben we afgesproken, dat we het derde jaar WW zouden repareren. Tot nu toe willen de werkgevers deze afspraak niet nakomen.

Flexibiliteit
Werkgevers willen meer flexibiliteit: langer dan 40 uur werken als het druk is, korter dan 40 uur als het rustig is. Ze willen meer toeslagen in de cao zetten, zodat het gemakkelijker is om je ’s avonds of in het weekend te laten werken. Ook willen ze per jaar berekenen of je recht hebt op overwerktoeslag. Nu is dat per dag. Werkgevers willen er niet op verdienen, dus als dit geld oplevert, krijgt jij dat terug.

Vakbondscontributie
CNV Vakmensen wil dat de werkgever de contributie betaalt. De werkgever heeft ook baat bij een sterk CNV.

Ga naar www.jeachterban.nl/dranken en zet de punten in de goede volgorde

Roel van Riezen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 43
E: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl