Wat is nu precies het loonbod van werkgevers Hoveniersbranche?

CNV Vakmensen krijgt vragen van werknemers uit de Hoveniersbranche over wat nu precies het loonbod van werkgevers is. Vakbonden hebben gecommuniceerd dat het loonbod 6% is, maar werkgevers hebben het in hun communicatie over 9% tussen 1 februari 2023 en 1 februari 2024. Hoe zit dat nou?

Beide is waar. Werkgevers bieden 6% voor de nieuwe cao-periode (tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024 een verhoging van 3% per 1 september 2023 en 3% per 1 januari 2024) en maar daarnaast nemen ze ook de eerder gegeven 3% loonsverhoging per 1 februari 2023 uit de vorige cao-periode mee en komen op 9% tussen 1 februari 2023 en 1 februari 2024. Daarmee komen ze gekunsteld op 9% en wekken ze de indruk dat er 9% wordt geboden voor de komende cao. Dat is dus niet zo.

Het is wel goed om te melden dat werkgever naast de 6% loonsverhoging ook een extra periodiek voor de onderste drie loonschalen hebben voorgesteld. Daarmee zouden werknemers in de onderste 3 schalen die aan het maximum van hun schaal zitten er nog ongeveer 1,9% extra op vooruit gaan. Dit levert echter slechts een deel van de medewerkers iets extra’s op in de komende cao-periode.

Loonbod werkgevers is dus 6%

Vakbonden kijken natuurlijk naar wat er de afgelopen 2 jaar aan loonsverhoging is gegeven en hebben daarop hun loonvraag gebaseerd. Maar dat is wel een loonvraag voor de komende cao van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. Voor die periode hebben werkgevers gewoon 6% geboden plus een extra periodiek voor de onderste schalen. En onderaan de streep maakt het over de periode 1 juli 2021 tot 30 juni 2024 natuurlijk niets uit. We kijken naar de hele periode. In beide gevallen is het totaal 14% loonsverhoging tegenover 16% tot 18% (is nog niet helemaal duidelijk, omdat we de inflatie tot 30 juni 2024 nog niet kennen en dus uit moeten gaan van voorspellingen) inflatie. Ter verduidelijking treffen jullie in de bijlage een vergelijking aan van hetgeen werkgevers communiceren en hoe de vakbonden ernaar kijken.

Loonbod werkgevers hoe dan ook te laag

Of je nu de ene of de andere berekeningsmethode gebruikt, het maakt niet uit. Het loonbod is hoe dan ook te laag. Dit hebben we werkgevers verteld. Werkgevers hebben aangegeven met hun achterban in overleg te moeten voordat ze verder kunnen overleggen. Daarbij hebben ze gezegd dat dit lastig is in de zomerperiode en daarom konden we pas een afspraak maken op donderdag 7 september. Wel hebben de vakbonden een oproep gedaan aan werkgevers om waar dat eerder mogelijk is tot een eerdere afspraak te komen.

Blijf goed op de hoogte via de WhatsApp-groep

Het is belangrijk dat we je snel op de hoogte kunnen stellen van wat daar gebeurt. Dit kan door lid te worden van de WhatsApp-groep. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon deze link gebruiken. Meer informatie over de cao Hoveniers kun je vinden op jouw cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/hoveniers .

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ).

Downloads

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error