Cao Hoveniers eindelijk definitief

CNV Vakmensen heeft alsnog een akkoord kunnen sluiten met alle andere betrokken partijen bij de cao Hoveniers. Een kleine meerderheid van de leden van CNV was al akkoord met een eerder door de VHG gedaan eindbod, maar nadat VHG eind november een herzien eindbod heeft gedaan, kunnen alle partijen daarmee akkoord gaan. CNV Vakmensen is blij dat er alsnog een cao met alle partijen gesloten kan worden.

Werkgevers in de Hoveniersbranche (VHG) hebben op 7 september na een aantal onderhandelingsronden een eindbod gedaan voor een nieuwe cao per 1 juli 2023. We waren niet blij met het eindbod, omdat we het loonbod onvoldoende vonden, maar een meerderheid van de leden (we zijn een vereniging dus uiteindelijk beslissen de leden) van CNV Vakmensen stemde voor acceptatie van dat eindbod. Dat eindbod was een cao voor 18 maanden (1,5 jaar) met 8% loonsverhoging (3% per 1 september 2023, 3% per 1 januari 2024 en 2% per 1 juli 2024). Echter, een meerderheid van de leden van FNV wees dit eindbod af. In het belang van de sector heeft CNV Vakmensen toen de collega vakbond de ruimte gegeven om alsnog tot een cao te komen en VHG opgeroepen om tot een verbeterd loonbod te komen.

Herzien eindbod leidt tot gezamenlijke cao

Uiteindelijk heeft VHG eind november een herzien eindbod gedaan met dezelfde loonsverhogingen en data, maar de looptijd van de cao werd ingekort van 18 maanden naar 15 maanden (zie bijlage). Dit is beter, omdat we dan eerder toekomen aan nieuwe cao-onderhandelingen en dus eerder aan het afspreken van een nieuwe loonsverhoging. Dit herziene eindbod blijkt uiteindelijk voor alle partijen acceptabel om tot een nieuwe cao te komen. CNV Vakmensen heeft dit herziene eindbod niet aan haar leden voorgelegd, omdat het op de kortere looptijd na verder helemaal gelijk is aan het eerder eindbod. Daarmee is het een beter bod en kunnen we dat accepteren.

Goed voor de Hovenierssector

CNV Vakmensen is blij en vindt het goed voor de Hovenierssector dat een cao is gesloten met alle betrokken partijen. Daarmee is er groter draagvlak voor de cao en kunnen we onder andere de verdere samenwerking binnen Colland rond scholing en ontwikkeling en binnen het project #vitalehoveniers (www.vitalehoveniers.nl ) gemakkelijker voortzetten. We blijven natuurlijk van mening dat werken in de Hovenierssector ook goed betaald moet worden en nemen dat mee naar de volgende cao-onderhandelingen.

Wat zijn de gevolgen?

De cao die alsnog is afgesloten gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 juli 2023. Dat betekent dat de loonsverhoging van 3% per 1 september 2023 met terugwerkende kracht moet worden gegeven. De reiskostenvergoeding wordt met terugwerkende kracht tot 1 juli 2023 verhoogd van €0,19 naar €0,21 per kilometer met een maximum van €5 per dag (de staffel uit artikel 39 lid 1 is per 1 juli 2023 afgeschaft). Ook de consignatievergoeding is per 1 juli 2023 verhoogd van €7,50 naar €10 per dag. Dit zijn de belangrijkste zaken.

CNV Vakmensen is blij dat er alsnog duidelijkheid is over de cao en dat deze met alle partijen tot stand is gekomen. We wensen jullie goede en gezonde feestdagen toe. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-2035499 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl en je kunt je via deze link aansluiten bij de Whatsapp-groep.

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error