Update: Traject CAO 2.0 en Functiewaardering Verbrugge Terminals

Op 4 maart en 16 april heeft het CNV weer gesproken met jullie werkgever en FNV Havens over de realisatie van een gemoderniseerde cao (traject cao 2.0) en de start van het functiewaarderingstraject. Via deze nieuwsbrief praten we jullie kort bij.

Traject cao 2.0
Onder begeleiding van het adviesbureau BexerHamstra zijn de verschillen en overeenkomsten inzichtelijk gemaakt in de verscheidende bepalingen die gelden voor het personeel op kantoor, Technische Dienst en Cargo. Deze zijn getoetst met de kaderleden die afgevaardigd zijn vanuit deze geledingen. Vakbonden hebben mogelijke oplossingsrichtingen aangedragen welke BexerHamstra samen met de werkgever weer mee terugneemt. Dit overleg wordt op 21 mei weer hervat.

Functiewaarderingstraject
CNV Vakmensen heeft samen met jullie werkgever en FNV Havens afgesproken dat het functiehuis beschreven en gewaardeerd gaat worden. Op dit moment is de situatie dat functies niet goed beschreven of wel erg gedateerd zijn. Daarnaast zijn de functies niet objectief gewaardeerd. CAO partijen zijn overeengekomen dat we gaan werken met het functiewaarderingssysteem IFA uitgevoerd door het bureau EVZ.

Afgelopen dinsdag heeft het bureau EVZ hun plan van aanpak gepresenteerd. Dit plan van aanpak is vastgesteld door cao partijen. Ze gaan nu beginnen met het in kaart brengen van alle functies die er binnen de operatie zijn. Daarna zullen zij functieprofielen gaan beschrijven – gehoord hebbende collega’s die deze functies uitvoeren – en meekijken op de werkvloer. Hierover later meer. 

Een bijtijds functiehuis is naast de noodzakelijke basis hygiëne een niet te onderschatten arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Het is in de wereld van mens en organisatie een noodzakelijke basis hygiëne omdat daarmee vast staat wat tot de verantwoordelijkheden en taken behoort van een functionaris. Met een bijtijds functiehuis kun je objectief functies wegen en koppelen aan een salarisgebouw en kunt kijken hoe je intern je loopbaanplanning kunt vormgeven. Tot slot kunnen vakbonden in de toekomst ook objectief bekijken of de functie in de loop van de tijd niet is gewijzigd én of een aanpassing van de functie is gerechtvaardigd met een nieuwe weging die kan leiden tot een aanpassing in salarisindeling. Voor meer informatie over functiewaardering zie deze link naar het bureau EVZ of een oude blog van mijn hand.

Volgend overleg
21 mei staat het volgende overleg gepland. 

Vragen of advies
Mocht je tussentijd vragen of advies wensen? Richt je dan tot ondergetekende of ons kaderlid Marvin van Eenennaam.

Met vriendelijke groet,

Tjeerd Orie
Vakbondsbestuurder a.i.

Nb. Mirjam van Leussen, vakbondsbestuurder CNV geniet tot medio april 2024 van bevallingsverlof. Daarna zal zij jullie belangen weer komen behartigen namens het CNV.