Terugblik ledenvergadering van dinsdag 20 juni

Afgelopen dinsdag waren de ledenvergaderingen over het voorstel van de tijdelijke inhuur extra nachtploeg en CAO 2.0. Na veel discussie stemde een meerderheid van de aanwezige leden van CNV in met het voorstel.

Verbrugge moet het vertrouwen terug winnen

Veel leden hadden kritiek op het voorstel omdat Verbrugge de laatste jaren te weinig heeft gedaan om nieuw personeel aan te nemen. Er is al relatief veel ingehuurd personeel bij Verbrugge en de ervaring daarmee is niet heel positief. De leden geven aan dat de kwaliteit van het werk van ingehuurd personeel achteruit gaat en het ook een veiligheidsrisico is.

Deze kritiek is begrijpelijk en terecht. Tegelijkertijd is er op korte termijn geen andere mogelijkheid om een extra nachtploeg in Vlissingen te creëren. Verbrugge geeft aan dat er een groot risico is dat zij op korte termijn klanten in de Woodpulp kwijt raken. Er is te weinig personeel in Vlissingen en Terneuzen om een extra ploeg te draaien. De tijdelijke extra inhuur van de nachtploeg is een noodmaatregel. Van rechtswege loopt deze afspraak op 1 oktober 2024 automatisch af. Vanaf dat moment is de huidige cao met het verbod op inhuur van kraanmachinisten weer rechtsgeldig.

Het belangrijkste is dat Verbrugge nu zwart op wit heeft gezet dat ze komende 15 maanden 30 fte in eigen dienst aannemen. Er is veel argwaan bij de leden of Verbrugge dit daadwerkelijk gaat doen. We geven Verbrugge nu een kans om zich te bewijzen en vertrouwen terug te winnen.

Iedere 3 maanden zal Verbrugge concrete cijfers delen met vakbonden over de voortgang. Ze zullen elke 3 maanden bespreken hoeveel sollicitaties er lopen, hoeveel opleidingen etc. Vakbonden en Verbrugge zullen evalueren of er inderdaad meer mensen intern worden opgeleid en nieuw personeel wordt aangenomen.

Nogmaals wil ik benadrukken dat als er op 1 oktober 2024 onvoldoende is verbeterd, de tijdelijke afspraak niet verlengd wordt en Verbrugge de inhuur van een kraanmachinist moet stoppen.

Aan CNV leden doe ik de oproep om het aan mij door te geven als opleidingen worden geweigerd of mensen solliciteren en geen serieuze reactie ontvangen. Concrete signalen over het personeelsbeleid kaarten wij aan in de gesprekken met Verbrugge.

Voortgang CAO 2.0

We hebben kort stilgestaan bij CAO 2.0. Tot nu toe hebben we vooral gesproken over verlofdagen, toeslagen, werkroosters. De stemming over deze onderwerpen zal plaatsvinden eind september danwel begin oktober. Dit zal een schriftelijke stemming zijn. Deze onderwerpen hebben de meeste financiële impact en zijn daarom het eerst besproken. De rest van de cao teksten zullen eind van dit jaar nog aan bod komen.

Tijdens de ledenvergadering is ook de oproep gedaan om het aan mij door te geven als je nog oude individuele afspraken hebt. Het kan zijn dat er vanuit het verleden een bepaalde toezegging aan jou is gedaan die afwijkt van de CAO. Deze individuele afspraken hebben wij als vakbonden niet in beeld.

Bij het maken van de voorstellen voor de CAO 2.0 gaan wij ervan uit dat iedereen conform de huidige CAO wordt beloond. Als er in jouw geval een afwijkende afspraak is gemaakt, bijvoorbeeld over verlof of toeslagen,  geef dit dan zo snel mogelijk aan mij door dan kunnen we daar rekening mee houden.

Met vriendelijke groet,

Mirjam van Leussen

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen

M. 0628866597

E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

 

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error