Ledenvergadering 20 juni over tijdelijke ontheffing inhuur en voortgang CAO 2.0

Op dinsdag 20 juni zijn er ledenvergaderingen in Vlissingen en Terneuzen. Er zijn twee belangrijke onderwerpen die we willen bespreken. Ten eerste heeft Verbrugge Terminals gevraagd om een tijdelijke ontheffing van het verbod om kraanmachinisten in te huren Dit zou betekenen dat we tijdelijk de cao openbreken. Dat kan alleen als de leden van CNV en FNV hiermee instemmen. Ten tweede willen we graag bespreken wat de voortgang is van de CAO 2.0. Onderaan de nieuwsbrief vinden jullie de tijden en locaties van de ledenvergaderingen op 20 juni.

Stemmen over tijdelijke ontheffing van de cao voor inhuur extra nachtploeg

Verbrugge heeft zich bij de bonden gemeld met het zeer dringende verzoek om extra ploegen in te zetten in de nacht. Verbrugge geeft aan dat zij belangrijke klanten in de woodpulp kwijt dreigen te raken, omdat dit richting Antwerpen zou gaan. Verbrugge wil op korte termijn een volledige nachtploeg aan het werk hebben in Vlissingen.

De huidige cao Verbrugge Terminals biedt de mogelijkheid om het personeel in de nacht in te roosteren. Maar er is te weinig eigen personeel om een extra ploeg in te zetten. Tegelijkertijd lukt het Verbrugge niet om op korte termijn voldoende nieuw personeel aan te nemen. De vakbonden en Verbrugge al meerdere keren met elkaar discussie gevoerd over het personeelsbeleid.

Vakbonden zouden graag zien dat Verbrugge minder personeel inhuurt en meer personeel in vaste dienst aanneemt. Verbrugge geeft aan wel de intentie te hebben om meer personeel aan te nemen, maar heeft moeite om geschikte kraanmachinisten, bootsmannen en controleurs te vinden en aan zich te binden. Tegelijkertijd is er ook een uitstroom van personeel dat met pensioen gaat of eerder stopt dan verwacht.

De cao Verbrugge Terminals kent een verbod op het inhuren van kraanmachinisten. We hebben lang met de directie hierover overlegd en de kaderleden hebben geprobeerd om binnen de bestaande middelen dit probleem roostertechnisch op te lossen. Echter dat is niet gelukt.

Daarom leggen CNV en FNV het verzoek van Verbrugge Terminals over een tijdelijke ontheffing van de cao op de inhuur van kraanmachinisten tot 1 oktober 2024, ter stemming voor aan de leden. De definitieve tekst met daarin de complete voorwaarden voor deze ontheffing zal later deze week aan de leden worden toegezonden.

Omdat het hier gaat om het tussentijds afwijken van de cao wordt dit punt op 20 juni ter stemming voorgelegd aan de leden van CNV en FNV. Let op het is niet mogelijk om schriftelijk te stemmen, de uitslag wordt bepaald door de fysiek aanwezige leden!

Voortgang cao 2.0

Op het gebied van CAO 2.0 hebben vakbonden en Verbrugge inmiddels 3 keer overleg gevoerd. We maken vorderingen. We hebben verschillende arbeidsvoorwaarden zoals werktijden, verlof, overwerktoeslag en andere punten behandeld. Het doel is om een duidelijke tekst te maken waarbij Vlissingen en Terneuzen zoveel mogelijk gelijke arbeidsvoorwaarden hebben. Op sommige punten zit een plus en op andere punten een min, maar het doel is dat niemand er per saldo op achteruit gaat.

De voortgang van CAO 2.0 wil ik 20 juni graag met jullie bespreken. Deze week ontvangen jullie in een aparte nieuwsbrief een overzicht van de onderwerpen die we tot nu hebben besproken.

De voortgang CAO 2.0 wordt nog niet in stemming gebracht. Dat gebeurt pas aan het eind van dit jaar als de gehele CAO 2.0 gereed is. Maar het is goed om eventuele vragen op opmerkingen over de huidige stand van zaken alvast met elkaar te bespreken.

Tijden en locaties ledenvergaderingen

10.30 - 12.00 uur

Lammerenburcht
Zuidbeekseweg 4-B
Vlissingen

14.15 - 15.45 uur

Snowworld
Zeelandlaan 3
Terneuzen

16.15 – 17.45 uur

Snowworld
Zeelandlaan 3
Terneuzen

19.30 - 21.00 uur

Lammerenburcht
Zuidbeekseweg 4-B
Vlissingen

Ik hoop alle CNV leden die niet op vakantie zijn te zien op dinsdag 20 juni. Mochten jullie vooraf vragen of opmerkingen hebben, bel, mail of app mij gerust.

Met vriendelijke groet,
Mirjam van Leussen

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen

M. 0628866597
E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

 

 

 

 

Heb je vragen aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error