Staking bij voedingsbedrijf Cargill op meerdere locaties

Directie gaat niet in op ultimatum van vakbonden

Werknemers van voedingsbedrijf Cargill gaan vanaf vandaag op meerdere locaties in staking, nu de directie niet is ingegaan op een ultimatum van de vakbonden (FNV Voeding en CNV Vakmensen). ‘We hebben afgelopen dagen helaas geen beweging gezien van de directie. Dat betekent dat de aangekondigde staking doorgaat’, zegt onderhandelaar Mirjam van Leussen van CNV Vakmensen.

De cao bij Cargill, die voor ongeveer 600 werknemers geldt, is per 1 augustus 2023 al verlopen. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn op 13 september gestrand. Uit een ledenraadpleging van de vakbonden bleek dat werknemers bereid zijn om met een staking een betere cao af te dwingen.

Laatste bod van Cargill is veel te laag

Het laatste loonbod van Cargill is – naast gedeeltelijke automatische prijscompensatie (apc) – slechts 2,25% over een lange periode van 20 maanden (omgerekend 1,35% loonsverhoging per jaar). Van Leussen: ‘Voor een bedrijf dat het fiscale jaar afsloot met een omzet van 177 miljard euro en een winst van zo’n 20 miljard euro gaat er wel een heel karig deel naar de werknemers. Terwijl de waarden van de aandelen Cargill vorig jaar zijn gestegen, wil het bedrijf de bestaande cao-afspraken en het sociaal plan versoberen. Dat valt bij werknemers echt helemaal verkeerd.’

Eisen van CNV Vakmensen

CNV Vakmensen wil in een eenjarige cao– in aanvulling op de huidige apc – een loonsverhoging van 5% plus 100 euro. Verder wil de bond onder meer:

  • Winstdelingsregeling in vaste bedragen (in plaats van in percentages)
  • 5 mei als extra feestdag
  • Maximaal 10% flexwerkers, bedoeld voor het opvangen van pieken, tijdelijke werkzaamheden of vervanging bij ziekte
  • Stagevergoeding van 600 euro bruto voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers

Werknemers staken op meerdere locaties

Vandaag gaan werknemers op de volgende locaties voor onbepaalde tijd in staking: in de Botlek, Sas van Gent, Bergen op Zoom en Amsterdam.