Staking bij ViskoTeepak gaat 3e week in; fabriek zo goed als plat

Voedselverpakkingsbedrijf luistert niet naar medewerkers

De staking bij de Nederlandse tak van het Finse ViskoTeepak in Farmsum (Gr.) wordt na totale radiostilte vanuit de directie serieus opgeschaald en gaat de derde week in. Nadat medewerkers afgelopen week al halve diensten draaiden, besloot de gezamenlijke ledenvergadering van CNV en FNV over te gaan op een volledige staking. Dat betekent dat de fabriek vanaf nu zo goed als plat komt te liggen. Aanleiding is het vastgelopen cao-overleg.

Stijn Duursma van het CNV: ‘De medewerkers hebben afgelopen week het duidelijke signaal afgegeven dat wat de werkgever biedt, veel te weinig is. Helaas heeft ViskoTeepak daar niet op gereageerd. De medewerkers voelen zich niet serieus genomen en hebben daarom besloten hun acties te intensiveren.‘

€ 125 plus 4%

De vakbonden eisen een cao voor een jaar, die ingaat per 1 april 2024. Zij willen dat de salarissen omhooggaan met € 125 bruto per maand en nog eens met 4%. Uiteindelijk moet er voor iedereen een leefbaar loon komen, oftewel minstens € 16 per uur. Het bod van ViskoTeepak komt niet verder dan 3,9%. Volgens de bonden is dat zelfs te weinig om de inflatie mee te compenseren.

Steek in de rug

Joosje de Lang van FNV Procesindustrie: ‘Het personeel van ViskoTeepak heeft echt hart voor het bedrijf. Vorig jaar namen zij nog genoegen met een loonsverhoging onder het niveau van de inflatie, met de toezegging dat die dit jaar goedgemaakt zou worden. Maar nu komt de directie weer met een laag bod. Dat voelt voor de medewerkers echt als een steek in de rug.'

Complete chaos

De gevolgen van de stakingen van de afgelopen week en van die week daarvoor worden ondertussen steeds zichtbaarder. De normale werkprocessen zijn door de acties ernstig verstoord en er zijn grote achterstanden ontstaan op het beleveren van klanten. Kortom, de chaos bij ViskoTeepak is compleet.

ViskoTeepak produceert verpakkingen die gebruikt worden om onder andere worsten, gerookt vlees en zuivelproducten te verwerken en te bewaren. Het bedrijf ontstond in 2007, toen Visko en Teepak fuseerden tot ViskoTeepak. De Nederlandse vestiging is in Farmsum. Er werken ongeveer 60 mensen.