Voorgenomen reorganisatie Nunhems

Via deze nieuwsbrief willen wij jullie informeren over de voorgenomen reorganisatie bij Nunhems. Wij ontvingen op 9 juni 2023 een melding in het kader van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO). Op 13 juni 2023 heeft de werkgever een toelichting gegeven op de voorgenomen reorganisatie. Op 15 juni 2023 konden we spreken met de OR, die onder andere de nut en noodzaak van deze voorgenomen reorganisatie moet onderzoeken.

Verloop reorganisatie

Via diverse leden van betrokken vakbonden hebben wij begrepen dat het nieuws al enige tijd via de wandelgangen rondzoemt. Er is een spannende tijd voor het personeel aangebroken met veel onzekerheid. Het is ook de rol van de vakbonden om samen met de betrokken partijen, zoals ondernemingsraad en directie, zorgvuldig dit proces te doorlopen. Wij hebben dan ook nadrukkelijk onze positie bij de directie kenbaar gemaakt en aangegeven dat wij nauw betrokken willen blijven bij het verdere verloop van deze reorganisatie.

Conform artikel 13 van de cao Tuinzaadbedrijven zijn wij deze week nader geïnformeerd over de te doorlopen proces stappen:

ARTIKEL 13. ONTSLAG
Lid 3. De werkgever betrekt de werknemersorganisaties en het medezeggenschapsorgaan bij het voornemen tot ontslag, overname, fusie, reorganisatie en of bedrijfsbeëindiging voor zover de wet melding collectief ontslag (WMCO) of het SER besluit fusiegedragsregels dit voorschrijft.

Stand van zaken

Vorig jaar al heeft BASF Vegetable Seeds/Nunhems Netherlands BV  samen met McKinsey een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling en positie van Nunhems in de markt. Op basis van deze uitkomsten heeft de global directie keuzes gemaakt en dit  in het voorjaar op hoofdlijnen met de Europese Ondernemingsraad besproken. Op 26 april 2023 heeft de OR van Nunhems Nederland een adviesaanvraag ontvangen, waarin zij onder andere de nut en noodzaak moeten onderzoeken. De directie verwacht binnenkort een reactie op deze adviesaanvraag van de OR. Vervolgens zal de directie een uitvoeringsbesluit gaan nemen. Kortom de komende weken zal het voor iedereen duidelijk worden wat de gevolgen van deze reorganisatie zal zijn.

Communicatie met de vakbonden

Werknemersorganisaties hebben de directie van Nunhems duidelijk gemaakt, dat het beter zou zijn geweest als wij eerder deze informatie hadden kunnen ontvangen. Het tijdspad van deze voorgenomen reorganisatie is zeer strak en dat maakt het ook voor ons niet makkelijk. Tot nu toe  kunnen we vaststellen dat de OR nauw is betrokken en dat er ook sprake is van een doorlopend Sociaal Plan (vangnetregeling). Deze regeling is door de directie en OR van Basf/Nunhems tot stand gekomen, maar wij zijn destijds wel door de OR hierover geraadpleegd. Deze regeling is van een goed niveau, maar wij horen ook graag nog jullie mening.

Hoe nu verder?

Er breekt een spannende tijd aan. Betrokken bonden hebben er bij de directie er op aangedrongen, dat wij graag fysiek aanwezig willen zijn daags na de aankondiging van de formele reorganisatie door de directie. Zij zullen in overleg met de directie van Nunhems Netherlands een datum plannen voor een bijeenkomst om jullie bij te praten en vragen te kunnen beantwoorden. Gezien het zeer geringe ledenbelang wat betreft CNV Vakmensen bij Nunhems, zal CNV Vakmensen hier geen actieve rol in hebben. Dit zal waargenomen worden door de collega van FNV. Uiteraard is CNV Vakmensen wel beschikbaar om jouw individuele belangen te behartigen waar dit nodig is.      
 
Vanzelfsprekend word je op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen.  

Rémy Biesmans
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2833 4284
E r.biesmans@cnvvakmensen.nl

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error