Update Sociaal Plan Stora Enso De Hoop

Gisteren hebben wij weer overleg gehad over het sociaal plan. In deze nieuwsbrief vertellen we hier meer over.

Hoe zit het ook alweer

Stora Enso wil jullie fabriek De Hoop sluiten. Wij zijn zoals jullie weten van mening dat er een goed alternaief is voor de sluiting: verkoop de fabriek aan een ondernemer die wel heil ziet in De Hoop. Wij weten dat er serieuze belangstelling is. Daarover zijn wij in overleg met Stora Enso. Wij laten deze fabriek niet zomaar sluiten. 

Ook de OR onderzoekt of het wel terecht is dat Stora Enso de fabriek sluit en of Stora Enso wel voldoende alternatieven heeft onderzocht. De OR heeft het adviesrecht. Een zorgvuldig onzerzoek vergt tijd. Die tijd moeten we ook nemen. Dat is belangrijk, want jullie banen zijn het waard. 

Tegelijkertijd is het de rol van de vakbonden om de sociale consequenteis van een mogelijke sluiting op t evangen in een sociaal plan. Voor het geval dat verkoop niet lukt of als alleen een deel van De Hoop verkocht wordt en er toch mensen ontslagen moeten worden. Daar hebben wij meerdere gesprekken over gehad. Let op: zolang er nog geen advies ligt van de OR zullen de vakbonden geen sociaal plan afsluiten. Tegelijkertijd blijven we vechten zolang er een kans is voor De Hoop en haar medewerkers, of in ieder geval een heel groot deel daarvan. Hou vol en hou moed! 

Terug naar de onderhandelingen over het sociaal plan

De grote lijnen worden zichtbaar, maar we hebben nog geen overeenstemming bereikt. Wat er tot nu toe ligt is een ontslagvergoeding op basis van de wettelijke transitievergoeding met een vermeningvuldigignsfactor van 2,3 of 2,5 afhankelijk van de lengte van je dienstverband. Ook ligt er een minimale ontslagvergoeding van 4 maandsalarissen (zonder vermenigvuldigingsfactor). 

Er liggen mooie budgetten voor begeleiding van werk naar werk, opleiding, juridisch en financieel advies. 

Ook mensen met een contract voor bepaalde tijd hebben recht op het sociaal plan. In vrband met vakanties hervatten wij het overleg over het sociaal plan op 12 september.

 

Sluit je aan bij een vakvereniging 

Juist nu is het belangrijk om je aan te sluiten bij een vakvereniging. In deze situatie wordt het duielijk wat de positie van een werknemers is naast een grootmacht als Stora Enso. Maar samen, verenigd in een vakvereniging maken we meer kans! Juist omdat velen van jullie lid zijn van een vakbond staan we sterker. Wijs vooral ook je collega's op het belang van een lidmaatschap (en stuur deze nieuwsbrief vooral door naar je collega's die nog geen lid zijn). Want als jullie niet met deze aantallen lid waren van een vakbond, dan had een vakbond hier überhaupt geen sociaal plan af kunnen sluiten en hebben we ook niet de positie om Stora Enso te dwingen serieus te onderzoeken of er een geschikte ondernemer is die wel doorgaat met jullie mooie fabriek. 

De eerste 6 maanden betaal je € 20,23 voor het lidmaatschap. Aanmelden kan via de volgende link: Word lid | CNV Vakmensen

Maak jij een andere collega lid dan ontvang je een cadeaubond van € 20,-. Jouw collega kan zich aanmelden via de volgende link: Member Get Member - Bestaande leden november 2022 - cnv-ledenwerven.nl

Mede namens het kader van CNV Vakmensen en FNV, 

Sharon van Boxmeer 
Bestuurder CNV Vakmensen 
M. 0628 86 65 12
E. s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl