Eerste onderhandelingsronde cao Hexion

Afgelopen dinsdag hebben de vakbonden een eerste onderhandeling gehad met Hexion. Na een kort voorstelrondje hebben we een update gekregen over de Business en Organisatie waarna de bonden de voorstellen hebben toegelicht. In deze nieuwsbrief zullen we jullie kort bijpraten.

Business Hexion

De splitsing in Westlake en Hexion heeft een grote impact op Hexion. Eén van de doelen is dan ook om zelf de broek op te kunnen houden. Ook de lockdowns in China, de oorlog in Oekraïne, de logistieke problemen – onder andere door het schip in het Suez kanaal- en de force majeure vanuit Shell hebben impact op de productie. De energiekosten zijn hoog en de vraag neemt af. Er is een jaarplan opgesteld voor Hexion waarbij passie en trots voor hoogwaardige producten centraal staat. De veiligheidsperformance op Pernis en Moerdijk zijn erg goed.

Organisatie

Hexion bestaat op het moment uit ongeveer 80 FTE aan vaste medewerkers. Een groot deel van deze medewerkers heeft het afgelopen jaar een verbreding in het werkpakket gekregen, dit door de afsplitsing van Westlake. De leeftijdsopbouw van de medewerkers varieert per functie; onder de operaters zijn relatief veel jonge collega’s, bij de engineers is iedereen net wat meer op leeftijd. Ongeveer 40% van de medewerkers is bezig met zijn of haar ontwikkeling door middel van een opleiding. Uit het Medewerkers Tevredenheids Onderzoek (MTO) blijkt dat werknemers over het algemeen positief denken over het werken bij Hexion. Helaas is de tevredenheid over de basisbehoeften achteruit gegaan

Toelichting voorstellen FNV en CNV Vakmensen

De vakbonden hebben hun voorstellen toegelicht. Een kleine greep uit de voorstellen:

  • Beiden stellen een looptijd van 1 jaar voor.
  • FNV wenst de automatische prijscompensatie (APC) in te voeren. APC betekent dat jaarlijks de brutosalarissen automatisch worden aangepast op basis van de consumenten-prijsindex (CPI), afgeleid van januari tot en met december.
  • CNV Vakmensen stelt voor dat de lonen met 5% verhoogd worden en dat, mocht er op 1 januari 2023 blijken dat er nog koopkrachtverlies is, dit gecompenseerd wordt.
  • Beide bonden stellen voor ook de schaal en maandsalarissen met €100 te verhogen.
  • Verbeteren overwerkvergoedingen.
  • De wens is om vervroegde uitdiensttreding van werknemers (RVU) mogelijk te maken.
  • Beide bonden hebben een voorstel gedaan over de opkomstdagen.

Vervolg

11 november gaan we verder met elkaar in gesprek.

Online jouw cao-traject volgen

Op de cao-pagina kun jij altijd reageren, je vragen stellen en het laatste nieuws lezen over jouw cao. Ga hier direct naar de cao-pagina

Vragen? Stel ze gerust.

Namens de onderhandelingsdelegatie,

 

Egbert Schellenberg                      Evert Jan van de Mheen en Micky van Loon

Vakbondsbestuurder FNV             Vakbondsbestuurders CNV Vakmensen            

                                                       Marc Thienpondt (Hexion, CNV lid)

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error