Deutsche Bank - Overleg over de nieuwe pensioenovereenkomst

Met deze nieuwsbrief informeren wij jullie over de gesprekken die wij als CNV voeren met de Deutsche Bank over jouw pensioen. We besluiten hier of we jouw opgebouwde pensioen inbrengen in de nieuwe regeling en hoe de nieuwe regeling eruit moet zien.

De afgelopen maanden hebben we een paar keer overleg gehad over de nieuwe pensioenovereenkomst die we als vakbonden en de werkgever in moeten richten vanwege de overgang van de huidige pensioenwet naar de nieuwe pensioenwet (WTP – Wet toekomst pensioenen). We voeren dit overleg met de directie van de Deutsche Bank en bestuurders van CNV, FNV en de Unie.

Voorheen had Deutsche Bank een eigen pensioenfonds voor haar medewerkers. Begin 2023 is dit pensioenfonds gesloten en is het opgebouwde vermogen plus de toekomstige opbouw overgebracht naar Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds (CB APF).

Wij willen jullie een vrij uitgebreide update geven van deze gesprekken, omdat we de keuzes die we gaan maken binnenkort ook aan jullie ter stemming voor zullen leggen. We weten dat de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel een moeilijk en complex onderwerp is, maar het is wel belangrijk. Wij willen jullie dan ook echt vragen deze nieuwsbrief rustig en goed door te nemen en eventuele vragen aan ons te stellen.

Er zijn drie belangrijke keuzes te maken

Ten eerste, gaan we het bij CB APF opgebouwde kapitaal inbrengen in de nieuwe pensioenovereenkomst (invaren)? Daarna is de belangrijkste keuze die moet worden gemaakt de contractvorm. Ten slotte moeten we bepalen waar we de pensioenregeling willen onderbrengen. Blijven we bij Centraal Beheer of gaan we op zoek naar alternatieve partijen in de markt?

Allereerst met betrekking tot het invaren

Doen we dit niet dan blijft de huidige pensioentoezegging in stand maar vindt er geen verdere opbouw plaats, hooguit de indexering als deze door het bestuur van CB APF wordt toegekend. Het pensioenfonds had eind december een dekkingsgraad van 124. Bij een dekkingsgraad van 100 is er precies voldoende kapitaal aanwezig om aan alle toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen. De extra 24% is dus een buffer waar wettelijke eisen aan zijn verbonden voordat er mag worden geïndexeerd. 

In ieder pensioendossier worden heel veel berekeningen gemaakt om te helpen de beste keuzes te maken. Uit al deze berekeningen blijkt dat er een hoger totaal pensioen kan worden gehaald door in te varen. Dit komt vooral omdat in het nieuwe pensioenstelsel minder buffers aangehouden hoeven te worden en daarmee hoger pensioen kan worden uitgekeerd. Wij gaan er in de verdere te maken keuzes van uit dat er wordt ingevaren, nu dit ook de wettelijke standaard is.

Het tweede belangrijke vraagstuk. De contractvorm

Hier hebben we drie opties voorliggen. Een Solidaire Premieregeling (SPR), een Flexibele Premieregeling met collectieve uitkeringsfase (FPRc) en een Individuele Flexibele Premieregeling (FPRi).

Zoals hiervoor aangegeven moeten er in de huidige pensioenfondsen forse buffers worden aangehouden. Dat is natuurlijk niet voor niets. Deze zijn er vooral om toekomstige pensioenen zo zeker mogelijk en als het kan waardevast te houden. Als CNV vinden wij het ook een voorwaarde om de toekomstige pensioenuitkeringen zo stabiel mogelijk te houden. Wij zullen dus te allen tijde kiezen voor een contractvorm waarbij een reserve wordt opgebouwd die daling van pensioenuitkeringen moet voorkomen. Deze kan wel veel lager zijn dan de buffers in het huidige stelsel. Hierdoor valt voor CNV de Individuele flexibele premieregeling (FPRi) af, want deze kent geen risicodelingsreserve. Als het een jaar slecht gaat op de beurs zie je dit in principe gelijk terug in de pensioenuitkeringen. Dit sluit ook aan bij het Risicopreferentieonderzoek wat CB APF onder jullie als deelnemers heeft gehouden.

Blijven dus over de Solidaire premieregeling en de Flexibele premieregeling. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen op een rij.

Solidaire Premieregeling (SPR):

  • Collectieve belegging van de gelden, rekening houdend met de leeftijdsopbouw van de deelnemers;
  • Vorming van een solidariteitsreserve, gevuld bij invaren uit het kapitaal van PFSR en uit overrendement van de beleggingen van het kapitaal van alle deelnemers in goede jaren en/of uit een deel van de pensioenpremie;
  • Bij ingang van het pensioen altijd een variabele uitkering, beschermd door de solidariteitsreserve.

 Flexibele Premieregeling met collectieve uitkeringsfase (FPRc):

  • Meer keuzevrijheid voor de deelnemers in verschillende beleggingsprofielen;
  • Vorming van een risicodelingsreserve, gevuld bij invaren uit het kapitaal van PFSR en door storting door deelnemers op moment van pensionering en/of uit een deel van de pensioenpremie;
  • Bij ingang van het pensioen keuze uit een vast pensioen of een variabele uitkering, beschermd door de risicodelingsreserve.

In beide regelingen zal sprake zijn van premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en een partner- en wezenpensioen.

CNV hecht aan een pensioenregeling met zo veel mogelijke solidaire kenmerken en een goed, stabiel pensioen. Dit zie je het meeste terug in de Solidaire Premieregeling.

De derde keuze, waar de pensioenregeling onder te brengen

We worden door CB APF beperkt in onze keuze voor de contractvorm. CB APF heeft aangegeven geen Solidaire Premieregeling aan te kunnen bieden en als dat toch wordt verlangd, alleen tegen erg hoge kosten. Er zijn nog een paar andere algemene pensioenfondsen in de markt maar het zal niet gemakkelijk zijn om over te gaan omdat alle partijen in Nederland tegen deadlines aan werken om op tijd de pensioentransities te halen. We nemen de optie om bij CB APF te vertrekken wel mee in de onderhandelingen.

Verder

CNV vindt het erg belangrijk om in de pensioenovereenkomst een pensioenambitie af te spreken en periodiek te toetsen of deze nog gehaald kan worden met de overeengekomen pensioenpremie. Een (eenvoudige) pensioenambitie is bij voorbeeld: 80% van het gemiddelde pensioengevend salaris bij 42 deelnemersjaren. Een overeengekomen pensioenambitie met toetsing is standaard in de SPR, maar kan ook worden afgesproken bij de FPRc.

De pensioentransitie pakt gemiddeld genomen goed uit voor de jonge deelnemers en voor de oudere deelnemers en gepensioneerden. Er is echter ook een groep die, als we geen maatregelen nemen naar verwachting een lager pensioen zou krijgen dan in de huidige regeling. Daarom overleggen we ook over een compensatie voor deze groep. De stelling van CNV is dat niemand erop mag achteruitgaan.

Ten slotte

Zo, heel veel informatie. Excuus daarvoor, maar het is dan ook een complexe materie. Gelukkig staat het huidige pensioenfonds er best goed voor, waardoor er een goede start kan worden gemaakt. Met de pensioenpremie die de afgelopen jaren beschikbaar was kan een goed pensioen worden opgebouwd.

Als CNV organiseren wij binnenkort online een aantal informatiesessies, zodat we jullie nog verder kunnen informeren en jullie gelegenheid hebben voor vragen en opmerkingen. In de bijlage vind je nog een pensioeninfokrant waarin ook uitleg wordt gegeven over verschillende onderwerpen die in deze brief worden besproken.

Afsluitend willen wij jullie ook vertellen dat André Kramer de rol van vakbondsbestuurder bij Deutsche Bank overneemt van Klazina Tulner. André is nieuw bij CNV maar heeft lang bij ING gewerkt en heeft als kaderlid veel ervaring opgedaan op arbeidsvoorwaarden, cao, sociaal plan en pensioengebied. Wij lopen al even gezamenlijk op.

Voor al jullie vragen en opmerkingen kunnen jullie dus ook bij André terecht.

Maak jouw collega’s lid voor inspraak in een toekomstige cao

Maak jouw collega’s nu lid van CNV Vakmensen zodat zij meteen inspraak hebben op de voorstellen en straks ook kunnen beslissen over cao in 2025. Wat willen wij in onze cao? Is het resultaat voldoende om daarmee in te stemmen? Dat is dan aan jou en jouw collega’s. Jij ontvangt per geworven lid een cadeaubon t.w.v. € 20,-! Maak ze nu lid voor maar € 24,- voor de eerste 6 maanden via: Maak jouw collega lid van CNV! 

Cao-traject online

Online kun jij jouw aanvullende ideeën plaatsen, stemmen op een idee van iemand anders, kun je al je vragen kwijt, het nieuws volgen over het pensioenstelsel of de volgende cao-traject waarbij wij ook altijd reageren. Ga hier naar de cao-pagina. Samen kunnen we het belang van een sterke vakbond benadrukken, met het einddoel om tot cao afspraken te komen die nodig zijn om jou baan leuker te maken, duurzamer en gebaseerd op onderwerpen die zich nu afspelen op de werkvloer.

Klazina Tulner, bestuurder
M: 06 2248 6274
E: k.tulner@cnv.nl

André Kramer, bestuurder
M: 06 4162 9535
E: a.kramer@cnv.nl 

Downloads