Cao Tata Steel: Versoberingen afkopen?

Na een kick-off vorige week zijn we 2 maart gestart met de inhoudelijke besprekingen over de cao Tata Steel. De gesprekken gaan in goede harmonie. CNV Vakmensen en andere vakbonden hebben de voorstellen ter verbetering van de cao besproken en waar nodig toegelicht. Ook werkgever Tata Steel kwam met (een beperkt aantal) voorstellen. Deze lijken erop te duiden dat men aan de ene kant enkele regelingen wil versoberen terwijl men aan de andere kant ruimte heeft voor een behoorlijke loonsverhoging.

Inhoud

Zoals eerder aangegeven heeft CNV Vakmensen een aantal speerpunten tijdens deze onderhandelingen. We willen, kort samengevat, een stevige loonsverhoging, verbeteringen van de ouderenregelingen, aandacht voor werkdruk en roosters en doen voorstellen waarmee de aantrekkelijkheid van Tata Steel (TS) als werkgever wordt verhoogd. Uit de voorstellen van TS blijkt dat er ruimte is voor een goede loonsverhoging omdat het bedrijf uitstekend draait. Echter wil TS ook aanpassingen in het Generatiepact, doet TS voorstellen voor aanpassingen van leeftijdsgrenzen in de cao, heeft TS concrete ideeën over flexibele werktijden en wil TS flinke veranderingen in verlofmogelijkheden. Deze voorstellen beoordelen we als CNV Vakmensen als versoberingen van de huidige regelingen op dit gebied. We hebben daarom, samen met de andere vakbonden, hierover een aantal zeer kritische vragen gesteld die door TS tijdens de volgende cao gesprekken beantwoord moeten worden. Duidelijk is dat er nog een flink aantal hindernissen moet worden genomen voordat er van een akkoord sprake kan zijn.

Proces


Er zijn naast CNV Vakmensen nog drie vakbonden bij de onderhandelingen betrokken. Alle partijen hebben daarbij hun wensen en eisen. Deze zijn in een document, een zogenaamde dwarslegger, verwerkt zodat er geen onderwerp ‘van tafel kan vallen’. Over het onderwerp thuiswerkvergoeding lopen momenteel ook gesprekken met de COR commissie IJmuiden. CNV Vakmensen heeft aangegeven dat hierover op korte termijn duidelijkheid moet zijn. De cao gesprekken vinden (bijna) elke woensdag plaats. We verwachten over twee weken wederom een update te kunnen geven.

Vragen en/ of opmerkingen?


Je kunt hiervoor terecht bij de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen, Gerard Kuijper, Hans Winter en ondergetekende. Ook kun je reageren en teruglezen op de cao-pagina.

Ga direct naar de cao-pagina


Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112

Heb je een vraag of opmerking over dit nieuwsbericht?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error