Tweede onderhandelingsronde cao CANON

Woensdag 24 april jl. zijn de vakbonden met werkgever in gesprek geweest over de nieuwe cao CPPN. Vakbonden en werkgever zijn van mening dat de gesprekken constructief verlopen. Beide partijen hebben hun argumenten uitgewisseld. Op punten zijn we het met elkaar eens, maar de bonden zitten nog lang niet op één lijn met de werkgever. Er is begrip voor de wederzijdse opvattingen en verschillen.

Totaalpakket
De afgelopen cao onderhandelingen stonden vooral in het teken van loonsverhogingen. Dit jaar staan de onderhandelingen in het teken van meer dan alleen de compensatie van de inflatie. Het gaat om het totaalpakket aan voorwaarden, aangezien er ook met een schuin oog naar de totale cao Metalektro gekeken moet worden. De dispensatie die voor CPPN geldt, is geen vanzelfsprekendheid meer. Hieronder een korte samenvatting van wat er besproken is.

Looptijd
De werkgever stelt om bedrijfstechnische redenen een looptijd voor van 18 maanden. Voor ons hoeft dat geen bezwaar te zijn, maar dat betekent dat de loonsverhoging in verhouding moet staan.

De vakbonden hebben aangegeven in dat geval een stevige loonsverhoging af te spreken in 2025, zodat ook de lagere inkomens in verhouding met de hogere inkomens hiervan kunnen profiteren.

Looncomponent
De werkgever heeft het voorstel gedaan de loon met ingang van 1 -1- 2025 te verhogen met 3%, en per 1-7-2025 nog eens te verhogen met 1%.

Pensioenpremie
In de huidige cao ontvangen de medewerkers een tegemoetkoming € 60,00 op de pensioenpremie, ten koste van de werkgever. De werkgever is bereid om de tegemoetkoming te verlengen tot 1 januari 2025. De werkgever is bereid dit structureel te maken, het structurele zit dan in het voorstel van de loonsverhoging. Hierover zijn we nog in gesprek.

RVU-regeling
De regeling vervroegd uittreden is besproken, en het voorstel is om de RVU in te voeren op basis van de voorwaarden zoals die ook in de cao Metalektro zijn opgenomen. De werkgever wil als plus daarbij een hogere inkomensgrens afspreken. Over de exacte grens zijn partijen nog in overleg.

Generatiepactregeling
De huidige 80-90-100 wil de werkgever handhaven. De vakbonden willen de leeftijd om in te stappen in lijn brengen met de cao Metalektro. Hier komt de werkgever nog op terug.

Woon-werkverkeer
Afspraken over tegemoetkoming in het woon-werkverkeer worden met de OR afgesproken. Vakbonden willen dat de regelingen rondom woon-werkverkeer weer in de cao worden opgenomen. De vakbonden zetten in op de maximaal fiscale vrijgestelde vergoeding. Dit betekent een aanzienlijke kostenpost voor de werkgever. De werkgever is bereid per 1-1-2025 € 0,21 per kilometer te vergoeden en trapsgewijs richting de maximaal fiscale vergoeding te groeien.

Vergoedingen consignatiediensten
Daarnaast is er gesproken over de vergoeding van consignatiediensten. Hierover verschillen partijen met elkaar.

Employability
Over employability, 10 dagen rouwverlof, gelijke stagevergoedingen voor MBO, HBO en WO en sabbatical zijn partijen het eens. De werkgever geeft aan een aantal van deze aanpassingen uit te werken.

Overige
Het voorstel over de thuiswerkvergoeding is door de vakbonden voor dit moment van tafel gehaald. Net als het voorstel om het aantal collectief in te roosteren dagen te verminderen.

Derde onderhandelingsronde
Ons volgende overleg staat gepland op 7 mei  aanstaande.

Namens de onderhandelingsdelegatie van CNV, FNV en de Unie

Vragen en de cao online
Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met een van de bestuurders of met ons kaderlid. Of stel je vragen en reacties via onze cao-pagina Cao Canon | CNV Vakmensen - Metalektro | CNV Vakmensen. Het hele cao-traject kun je ook hier online volgen.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV
M: 06-29 02 32 84
E: e.leunissen@cnv.nl


Ruud Hövelings
Bestuurder CNV
M: 06-81 88 45 56
E: r.hovelings@cnv.nl


Herman Kuypers
Kaderlid CNV Vakmensen
M: 06 06 25 65 33 60
E: herman.kuypers@cpp.canon.nl

 

M2401 0282