Alles wat je moet weten over je salaris

Ververs je tegen het einde van de maand vaak de app van je bank om te kijken of je salaris al is gestort? Altijd een fijn moment als het zover is. Naast je salaris krijg je ook andere vergoedingen. Zoals vakantiegeld en een reiskostenvergoeding. Soms krijg je een eindejaarsuitkering. We vertellen waar je recht op hebt. Zodat je goed weet waar je voor werkt.

Over je loonstrook

Er staat van alles op je loonstrook. Zoals je brutoloon en nettoloon. Waarom je nettoloon altijd minder is? Je werkgever haalt loonbelasting en premies van je brutoloon af. Premies waardoor je ook geld krijgt als je werkloos, ziek of arbeidsongeschikt wordt. Ben je lid van CNV? Laat je loonstrook door ons controleren.

Op welke vergoedingen je recht kunt hebben naast je salaris

Op je loonstrook staat ook hoeveel reiskostenvergoeding je krijgt. Je krijgt vaak een vaste vergoeding per kilometer van je huis naar je werk en weer terug. Dit noemen we woon-werkverkeer en valt onder het zakelijk reizen. Ook kun je zien hoeveel vakantiegeld je hebt opgebouwd. Dit is vaak minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris. Meestal betaalt je werkgever dit 1 keer per jaar uit, samen met het salaris van die maand.

Salarisonderhandeling: een gesprek over jouw salaris

Je hebt het recht om te onderhandelen over je salaris bij een nieuwe baan. Of tijdens een beoordelingsgesprek als je ergens al langer werkt. Vraag na of er afspraken in de cao of bedrijfsregeling staan over het salaris. Natuurlijk maken wij ons bij cao-onderhandelingen al hard voor jouw salaris. Maar dit betekent niet dat er geen ruimte is om te onderhandelen. We geven je tips. De belangrijkste? Bereid je goed voor en bepaal je grenzen.

Als je een vraag hebt over je salaris

Heb je het idee dat je te weinig salaris krijgt? Of dat er dingen niet kloppen op je loonstrook? Word lid en neem contact op. Dan zoeken we het samen uit.

Waar wil je meer over weten?

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict