Vakantietoeslag naar een achterafbetaling

Met Nouryon is overleg geweest over hetgeen in het eindbod staat rondom de betaling van de vakantietoeslag. Nouryon wil deze naar een achterafbetaling brengen, maar (zoals in het eindbod stond) dat kon ook naar een maandelijkse betaling. Dit is in december aan de leden voorgelegd en daaruit bleek dat een meerderheid toch liever een jaarlijkse betaling wilde houden. Dit is aan Nouryon medegedeeld. Klik op onderstaande link om verder te lezen en in de bijlage treft u een deelbare versie van deze nieuwsbrief.

Van Nouryon hebben wij onderstaand voorstel ontvangen om over te gaan naar een achterafbetaling van de vakantietoeslag:

  • April 2021: 3 maanden achteraf (januari tot en met maart), 4 maanden vooraf (april tot en met juli). In totaal ontvangen werknemers dus 7 maanden vakantietoeslag
  • April 2022: 8 maanden achteraf (augustus 2021 tot en met april 2022)
  • April 2023: 12 maanden achteraf (mei 2022 tot en met april 2023).

Alternatief voorstel
Vakbonden kregen de mogelijkheid om een alternatief voorstel in te brengen, dat hebben wij vorige week gedaan, waarop wij als reactie kregen dat de overgang in 2023 gerealiseerd moest zijn. Daarop hebben wij als volgt gereageerd:

“Wij denken dat ieder voorstel, waarbij de werknemers nu pas te horen krijgen dat zij over 2 maanden geen 12 maanden vakantietoeslag zullen ontvangen maar minder, op enorme weerstand zal stuiten en veel onrust zal veroorzaken. Wij denken dat het daarom beter is om de “pijn” voor 2021 zo klein mogelijk te houden en duidelijk te communiceren hoe de overgang de komende jaren zal plaatsvinden.

Wij adviseren derhalve de werkgever om wel degelijk de gehele looptijd van de cao te gebruiken om de overgang te realiseren en ook te kijken of bv het verschuiven van de betaalmaand van april naar mei, een optie is om de “pijn” zoveel mogelijk te verzachten. Immers daarmee loop je al snel weer 1 maand in.

Wij verzoeken jullie om bovenstaande in overweging te nemen en te bezien of in 2021 bv de maand mei een optie is en dan bv 10 maanden en dan vervolgens de jaren 2022 en ook 2023 te gebruiken om de rest in te lopen”

Communicatie
Wij behoren deze boodschap niet te brengen, het is een Nouryon voorstel en onderdeel van het eindbod. Maar gelet op het feit dat we nu al in februari zitten, zijn wij van mening dat het niet langer verantwoord is om niets te laten weten, vandaar deze gezamenlijke nieuwsbrief. Wij hopen uiteraard dat jullie werkgever ons advies zal opvolgen.

Mededeling
Zoals eerder is gecommuniceerd is Souleiman Amallah vanuit CNV vakmensen de nieuwe bestuurder voor Nouryon. Ik ben altijd bereikbaar via 0620522211 of s.amalah@cnvvakmensen.nl.

Met vriendleijke groet,

Souleiman Amallah
Bestuurder CNV Vakmensen
s.amallah@cnvvakmensen.nl
06 - 205 222 11

Downloads