Resultaat onderhandelingen Forbo Floring

Gisteravond hebben we na 12 uur uur onderhandelen een onderhandelingsresultaat bereikt voor de cao Forbo Novilon. Ik nodig je nu alvast uit voor een uitlegsessie dinsdag 13 februari in Assendelft over het bereikte resultaat.

Op donderdag 1 februari hebben we de onderhandelingen over een nieuwe cao Forbo vervolgd. Deze onderhandeling leverde een uitkomst op die we aan jullie willen voorleggen. Deze nieuwsbrief is vooral een uitnodiging voor 2 vragenuurtjes en/of een online bijeenkomst voor Flooring en Novilon samen. Spoileralert: de inhoud volgt op een later moment, we wachten even op de schriftelijke bevestiging van de uitkomst.

Het gaat niet goed, maar er is wel winst

We hebben afgelopen donderdag van tien tot tien met jullie werkgever onderhandeld. Het is duidelijk dat de trend in linoleum al jaren negatief is, de verkoop loopt terug en daar waar in het verleden het dalende volume kon worden opgevangen door de prijs van het product te verhogen, is dat niet langer het geval. En ook bij Novilon is er sprake van een scherpe terugloop van volume en daarmee van inkomsten.
Aan de andere kant -ter relativering- is jullie bedrijf nog steeds een bedrijf dat winst genereert, al is het niet meer zoveel als Forbo leuk vindt.

Looptijd toch één jaar

En alhoewel we net al schreven dat we nog niet willen ingaan op de inhoud van het onderhandelingsresultaat (uiteindelijk IS er pas iets als het op papier staat) willen we wel met jullie delen dat het na lang praten een resultaat voor één jaar is geworden. Jullie werkgever wilde wel graag een afspraak voor 2 jaar maken, maar alleen als de loonstijging voor dat tweede cao jaar ook al vast werd gelegd. En dat is nu net iets waar wij in deze onzekere tijden onze vingers liever niet aan willen branden.


Wij hebben vanuit de werknemersbijeenkomsten twee belangrijke opdrachten meegekregen van jullie: loon en werkdruk. Daarover willen we -vooruitlopend op het schriftelijke onderhandelingsresultaat- vast het volgende met jullie delen:

Werkdruk

Jullie werkgever wil zich niet vastleggen op een minimale bezetting per afdeling. En ook een onderzoek is een brug te ver. Jullie werkgever wil (net als vorig jaar trouwens) stappen zetten samen met de ondernemingsraden. Concrete stappen. We hebben wel heel duidelijk afgesproken dat de bonden eens per kwartaal controleren in een meeting waarbij de directie openheid van zaken geeft over de voortgang van hun plannen om werkdruk c.q. beleefde werkdruk terug te dringen. Omdat Forbo voor het eerst zelf ook erkent heeft dat er sprake is van werkdruk, gunnen we jullie werkgever deze laatste kans en zullen we de uitkomst met argusogen volgen. Als bonden zullen we vanzelfsprekend de OR’en ondersteunen rondom het thema werkdruk.

Loonsverhoging

Het openingsbod van jullie werkgever was 3,5%. De inflatie over 2023 is inmiddels ook bekend en valt lager uit dan we eerder hebben geschat. Op basis van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CPI-alle huishoudens-afgeleid) was de inflatie vorig jaar 3,0%. Daarmee is het loonbod uit december vorig jaar achteraf helemaal zo gek nog niet. Maar onze opdracht was anders. En dat is dan ook DE reden waarom we pas na 12 uur onderhandelen tot een resultaat konden komen. Uiteindelijk biedt jullie werkgever een loonstijging van 4,75% voor de looptijd van 12 maanden. Wij denken dat dit een hele redelijke uitkomst is afgezet tegen de inflatie en de stand van zaken binnen het bedrijf.

Keuze is aan jou

Maar wat wij vinden is niet zo belangrijk. Wat jullie vinden is bepalend!
En dat brengt ons op het volgende: we willen het totale onderhandelingsresultaat graag aan jullie voorleggen. Daarvoor moet het eerst op papier komen te staan. Zodra dat zover is (begin volgende week) ontvangen jullie dat resultaat van ons en vragen we je om er goed naar te kijken. Als je vragen hebt, kan je die aan ons stellen.

Uitnodiging

Daarvoor organiseren we zowel bij Novilon als bij Flooring een of twee bijeenkomsten:
- Bij Novilon kan je op woensdag 7 februari tussen 12.30 en 13.30  terecht om je vragen te stellen aan de onderhandelaars

- Bij Flooring kan je op dinsdag 13 februari tussen 13-14  of  14.15-15.15 uur terecht om je vragen te stellen

Ben je op de genoemde dagen om wat voor een reden dan ook niet in de gelegenheid om de meetings te bezoeken en heb je wel vragen, dan organiseren we op 13 februari van 20-21 uur ook nog een online meeting in teams voor zowel Novilon als Flooring. Via deze link:  kan je aan die bijeenkomst deelnemen.

Stemmen op later moment

Wij vinden het belangrijk dat iedereen eerst volledig geïnformeerd is en pas daarna zijn of haar stem uitbrengt. Stemmen doen we deze keer NIET tijdens de bijeenkomsten, maar online vanaf 14 februari. Je krijgt van ons een bericht wanneer online stemmen mogelijk is

Samenvattend

  • Resultaat voor 1 jaar
  • Precieze inhoud van de afspraken volgt zo snel mogelijk, maar bevat in ieder geval een cao voor 1 jaar met een loonstijging van 4,75% en het monitoren van de concrete afspraken over werkdruk die Forbo met de OR gaat maken
  • Vragenuurtjes over het resultaat op 7 februari in Coevorden en 13 februari in Assendelft EN een online meeting op de 13e voor iedereen
  • Stemmen online tussen 14-02-2024 10.00 uur en 21-02-2024 10.00 uur

We hopen veel van jullie op de genoemde dagen te ontmoeten tijdens de bijeenkomsten om samen nog even goed naar het dan bekende resultaat te kunnen kijken.

Online cao

Op de cao-pagina kun je het hele traject op de voet volgen en ook actief meepraten. Reageren op nieuwsbrieven of op anderen en je vraag stelllen. Het laatste nieuws over de onderhandelingen ontvang jij ook per mail maar kun je hier altijd vinden. Ga naar de cao-pagina cao-forbo-flooring 

Betrek je collega

Als vakbond kunnen we geen boodschappen voor je doen, je auto voltanken of je energierekening betalen. We kunnen wél een goede cao voor je afsluiten. De belangrijkste taak van vakbonden is het maken van afspraken over werk en inkomen namens de leden. Maar die goede cao komt er niet zomaar. Zonder leden is het moeilijk om goede afspraken te maken. Met elk nieuw CNV-lid worden we sterker en zijn we meer representatief bij je werkgever. Dit is de kern van ons werk, ook bij Forbo Flooring. Voor je collega die nog geen lid is hebben we daarom een aantrekkelijk aanbod;

Tijdelijk betalen nieuwe leden voor de eerste 6 maanden € 24 voor het lidmaatschap. Als jij als lid een nieuw lid aanbrengt krijg jij van ons een cadeaubon van € 20,- . Voor meer informatie over onze campagne en hoe je je collega kunt inschrijven als lid klik hier voor de actiesite

En verder..

De komende tijd zal ik je vaker bijpraten over het cao-proces en over de voortgang. Mocht jij op dit moment vragen of opmerkingen hebben neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag in contact met je.

Tot snel!

Hank Oomkes
Bestuurder CNV Vakmensen

Kitty Hoogland, kaderlid
Piet Alberts, kaderlid

e: h.oomkes@cnvvakmensen.nl
m: 06- 5160 2057