Update onderhandelingen cao Bereide Verf- en Drukinktindustrie

Deze week heeft de aftrap plaatsgevonden van de onderhandelingen voor een nieuwe cao Bereide Verf- en Drukinktindustrie (VDI). Graag geef ik jou een update en stellen we je een vraag over de bestaande ouderenregelingen. Jou reactie kunnen we goed gebruiken.

Toelichting cao voorstellen

Zo'n eerste ronde staat vooral in het teken van het geven van toelichting op de voortellen die over en weer zijn gedaan en het stellen van verduidelijkende vragen.

Werkgevers hebben aan het begin van het overleg een inkijkje gegeven in de situatie van de sector. Daarbij gaven ze aan dat er meerdere zelfstandige verffabrieken overgenomen zijn of zijn gesloten. Directeur eigenaren vinden het zwaar om in deze onzekere tijden hun bedrijf overeind te houden. Dat heeft mede te maken met het feit dat de omzet in de branche is teruggelopen. Dankzij een beheersing van het kostenniveau hebben bedrijven ondanks de lagere volumes toch nog een plusje kunnen schrijven, maar is de constatering wel dat het resultaat over 2023 aanmerkelijk lager is dan dat over 2022.  

De voorstellenbrief  van CNV Vakmensen heb je kort geleden in concept ontvangen. Op basis van de input van leden heeft hier geen wijziging mee op hoeven plaats te vinden en is deze ongewijzigd tijdens het eerste overleg ingebracht.  In de bijlage tref je naast nogmaals onze eigen voorstellenbrief, ook de voorstellenbrief van de werkgevers in de sector aan.

Vitaliteitsregeling

Eén van onze voorstellen is een vitaliteitspact (80-90-100 regeling) waarmee werknemers aan het einde van hun loopbaan wat minder kunnen gaan werken. Werkgevers voelen nog steeds niets voor zo'n regeling voor iedereen. Werkgevers zijn van mening dat zo'n generieke regeling erg kostbaar is en ook niet wenselijk in een krappe arbeidsmarkt waarbij iedereen hard nodig is. En als het gaat om maatwerk voor werknemers die anders de eindstreep niet halen, dan vragen werkgevers zich af of die werknemers al wel gebruik maken van alle mogelijkheden die de cao nu al biedt.

Hier willen wij graag aan de cao tafel antwoord op kunnen geven, dus vandaar dat we een antwoord van jou nodig hebben. Op het antwoordformulier in de bijlage staan alle regelingen die NU al in je cao staan om het werk van oudere werknemers wat te verlichten. VRAAG: ken je deze regelingen en maak je er gebruik van? 
Vul het antwoordformulier alsjeblieft even in en mail het naar m.denheijer@cnvvakmensen.nl Je helpt ons er enorm mee!!   

Vervolg

Binnenkort gaan de cao onderhandelingen weer verder. Ik hou je op de hoogte!

Reageren, contact en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Maar je kan me ook gewoon mailen via onderstaand mail adres.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 06 201 64 972 / m.denheijer@cnvvakmensen.nl

Downloads