SPS en het sociaal plan

Vorige week zagen we elkaar bij de werknemersbijeenkomst en spraken we over wat nodig is om tot een goed sociaal plan te komen. Direct aansluitend vond de eerste ronde van onderhandelen plaats. In deze nieuwsbrief (van FNV én CNV) kijken we op beide meetings terug.

SCHOK 

 Om te beginnen kwam de mededeling van de voorgenomen sluitng voor veel collega’s als een schok. Natuurlijk speelde er ook in het verleden al wel wat, maar toch was dit onverwacht. Vooral omdat de fabriek niet slecht draait en er nog steeds winst wordt gemaakt en er perspectief voor de toekomst is. En het is je werk, maar daarnaast kennen velen van jullie je collega’s al zo lang, dat je een goede band hebt gekregen. Naast werk is SPS ook de sociale omgeving waar je veel uur per dag met elkaar samenwerkt. Om dat te moeten verliezen, dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

WENSEN 

Maar als de fabriek dan toch dicht moet, dan zijn er wel wensen voor een sociaal plan. Een winstmakende fabriek sluiten kost geld, want het sociaal plan zal van een bijzonder goed niveau moeten zijn. In het sociaal plan willen jullie graag aandacht zien voor: 
  • Begeleiding naar ander werk, inclusief het inzetten van het netwerk van de directie om bedrijven in de buurt te benaderen voor snuffelstages etc. 
  • Een traject ‘eerder verworven competenties’ (EVC) zodat collega’s die het vak in de fabriek hebben geleerd dat kunnen laten waarderen op beroepsniveau 
  • Scholing voor verbetering van de arbeidsmarktpositie of nieuw beroep. 
  • Een ruime ontslagvergoeding en financieel advies om een financieel plan op te stellen zodat je nog maximaal effect sorteert met je ontslagvergoeding voor de komende jaren 
  • Juridisch advies om de vaststellingsovereenkomst (beëindigingscontract) te laten controleren 
  • Eerdere contracten (ook uitzend) in het kader van de totale dienstjaren, inclusief draaideurcontructies
  • Mogelijk eerder vertrek met behoud rechten sociaal plan 
  • Spijtoptantenregeling 
  • Reis- en verhuisregeling voor collega’s die een baan in België of Arkel overwegen 
  • Regeling arbeidsvoorwaarden voor collega’s die naar België of Arkel vertrekken 
  • Definitie passend werk, niemand wil verplicht kunnen worden om naar andere RPM bedrijven te gaan 
  • Wie er onder dit sociaal plan gaan vallen? Alleen productiepersoneel, of ook sales, marketing, IT? Vaste krachten, bepaalde tijders, uitzendkrachten??
  • Concurrentie beding
  • Overbrugging van het pensioengat en collega’s die nog maar een paar jaar hoeven naar hun pensioen helpen 
  • Steun voor vakbondsleden 
  • Hardheidsclausule waar je een beroep op kan doen als het plan in jouw individuele, unieke situatie onredelijk uitpakt 
  • Duidelijkheid over de definitieve einddatum, zodat je weer een stip op de horizon kan plaatsen 
  • En dit is nog niet alles, maar het geeft wel een goed eerste beeld waarmee we aan de slag zijn gegaan!

EERST RONDE ONDERHANDELEN 

Goed om te weten is dat we aan tafel zitten met SPS en met Warren James van RPM. Daarnaast zit de Ondernemingsraad als toehoorder aan tafel en heeft FNV Ad Kerkhof gevraagd om als kaderlid deel uit te maken van de onderhandelingsdelegatie. CNV heeft Michel Kraan gevraagd. Als eerste hebben we gekeken naar het proces van onderhandelen: waarover moeten we spreken en in welke volgorde gaan we dat doen. Op één staat de vraag wie er onder het sociaal plan dient te vallen, daarna gaan we het hebben over herplaatsing (intern en extern) en vervolgens kijken we naar de ontslagroute. 

VOOR WIE IS HET SOCIAAL PLAN BESTEMD 

Daar zijn we het nog niet over eens EN het hangt ook af van de feitelijke situatie: als heel SPS gesloten wordt, valt iedereen met een SPS contract onder het sociaal plan. Maar als de BV blijft bestaan, kan het zo zijn dat alleen productiepersoneel onder het sociaal plan valt, omdat de overige contracten in stand blijven. Daarover kon RPM nog geen duidelijkheid geven. Als het om uitzendkrachten, werknemers met een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd gaat, is het helder dat de laatste groep onder het sociaal plan valt, maar waar het om collega’s voor bepaalde tijd en uitzendkrachten gaat, is dat nog niet zo helder. RPM gaat eerst kijken naar aantallen en dienstverbanden en komt hier de volgende ronde op terug. Het mag duidelijk zijn dat FNV en CNV van mening zijn, dat iedere werknemer die geraakt wordt door deze sluitng, onder het sociaal plan zou moeten vallen.

REIZEN EN VERHUIZEN 

Op dit moment lijkt de groep collega’s die naar een van de andere RPM bedrijven zou willen overstappen niet zo groot, tot teleurstelling van Warren die aangeeft dat er plek is voor zeker 113 werknemers. Toch willen we voor de - in eerste instantie kleine groep - belangstellenden wel solide afspraken maken. Er is gesproken over reiskosten, reistijd en verhuisregelingen. FNV zal waar het om de verhuisregeling gaat een voorbeeld aan de werkgever sturen. Er moet dan niet alleen aandacht zijn voor het overbrengen van de boedel, maar ook voor grotere onderwerpen zoals verschil in koop- of huurprijzen en hypotheekrente en meer van dat soort zaken. 

VERVOLG

Het is helder dat er nog wel wat onderhandelingsronden gaan volgen. De volgende data zijn daarvoor gereserveerd: 
  • 3 april
  • 5 april
  • 8 april
Of dit voldoende dagen zijn en of er niet wat meer tijd tussen de verschillende rondes in moet zitten om zaken grondig uit te kunnen zoeken is nog niet bekend. 

ZORG DAT GEGEVENS KLOPPEN 

Wat wel zeker is, is dat we je via nieuwsbrieven op de hoogte gaan houden. Hoor je van collega-leden dat ze de nieuwsbrief niet hebben ontvangen? Laat ze dan hun gegevens even controleren via www/fnv.nl/MIJNFNV 
of www.cnv.nl/mijncnv 

BIJLAGES MET BELANGRIJKE INFORMATIE

Hierna sturen we jullie een folder van OFA (Onafhankelijk Financieel Adviseurs) waarin je veel kunt lezen over alles wat met ontslag te maken heeft. Nuttige informatie vindt je ook op www.DeVAKbeweging.nl (het samenwerkingsverband van FNV en CNV), daar kan je vast lezen wat hun aanbod is als zij aan de slag gaan met outplacement. 

HEB JE VRAGEN?

Over het proces, of nut en noodzaak van de sluiting? Stel ze aan je ondernemingsraad
Over het sociaal plan en de voortgang van onderhandelingen? Stel ze aan de onderhandelingsdelegatie

Hartelijke groet, 
Onderhandelingsdelegatie FNV en Onderhandelingsdelegatie CNV 

Ad Kerkhof (kaderlid FNV) 
Yolanda Reus (bestuurder) yolanda.reus@fnv.nl 
Michel Kraan (kaderlid CNV) 
Leon van der Elsen (bestuurder) 
l.vanderelsen@cnv.nl 

For English spoken union members: do translate this leaflet using your favorite app (we often use Deepl).

Downloads