Update: cao-onderhandelingen Bereide Verf- en Drukinktindustrie

Op 6 maart is tweede ronde van de cao-onderhandelingen van de Bereide Verf- en Drukindustrie geweest. Nadat we eerder onze voorstellen hadden toegelicht, was het dit keer de beurt aan de werkgevers om te reageren op onze voorstellen. De onderwerpen die op tafel liggen zijn de volgende drie thema’s: Loon, loongebouw en vitaliteits-/generatiepact.

Loon

De werkgevers hebben nog geen concreet bod gedaan op loon. Wel hebben zij laten doorschemeren dat onze voorstellen alleen bespreekbaar zijn bij een langere looptijd van de cao. 

Loongebouw

Voor het loongebouw geven de werkgevers aan dat de Wet Minimumloon (WML) voor een onbalans heeft gezorgd. Ze stellen voor een studie te doen om dit te herstellen. Een optie is om de laagste schaal te schrappen en aan de bovenkant een schaal toe te voegen. Wij zijn hier niet tegen, maar er moet goed worden gekeken naar de mogelijke gevolgen voor medewerkers. Jij en jouw collega's mogen er geen nadelige gevolgen van ondervinden.

Vitaliteits-/generatiepact

Zoals jullie in onze voorstellenbrief hebben gelezen, hebben wij een voorstel gedaan voor een vitaliteitspact (80-90-100 regeling), waarmee werknemers aan het einde van hun loopbaan wat minder kunnen gaan werken. De werkgevers staan nog steeds niet positief tegenover dit voorstel. Wel erkennen ze dat er in de sector functies zijn die als ‘zwaar’ worden bestempeld. Ze willen geen algemene afspraak maken in de cao hierover, maar sturen aan op maatwerk per individu. Daarnaast geven ze aan dat er genoeg ontziemaatregelen zijn in de cao. Voor ons is het belangrijk dat medewerkers in deze sector niet alleen gezond en fit hun pensioen halen, maar dat zij ook daarna kunnen genieten van hun oude dag. Dit wordt beaamd door de werkgevers. Echter, hebben de werkgevers nog geen concreet voorstel gedaan over hoe zij dit willen bevorderen. Wij zullen in de vervolggesprekken blijven inzetten op een vitaliteitsregeling.

Nieuwe bestuurder

Vanaf 1 maart is Alptekin Akdogan begonnen als vakbondsbestuurder in deze sector. Hij zal de werkzaamheden voor deze cao van Martijn den Heijer overnemen. Jullie kunnen Alptekin bereiken op a.akdogan@cnvvakmensen.nl of bellen naar 06 41 62 95 15. 

Reageren, contact en vragen stellen

Op de cao-pagina kun je reageren en je vragen stellen en al het nieuws over de cao na te lezen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren. 

Alptekin Akdogan, bestuurder/onderhandelaar
T 06 41 62 95 15 / E a.akdogan@cnvvakmensen.nl