3e ronde cao-onderhandelingen Bereide Verf- en Drukinktindustrie

Afgelopen vrijdag 19 april hebben CNV en FNV onderhandeld met de werkgevers over de cao van de Bereide Verf- en Drukinktindustrie (VDI). Tijdens deze derde onderhandelingsronde ontvingen we een concreet eerste loonbod van de werkgevers. Ook deelden de werkgevers hun voorstel met betrekking tot het loongebouw, en werd het vitaliteitspact besproken.

Loon
Werkgevers willen een looptijd van 18 maanden voor de cao. Ze stellen een loonsverhoging voor van 3% vanaf 1 mei 2024, gevolgd door 2% vanaf 1 januari 2025. 

Loongebouw
De werkgevers hebben voorgesteld om het loongebouw in balans te brengen na de verhoging van het wettelijk minimumuurloon. Dit voorstel omvat het toevoegen van twee treden aan de onderkant van elke loonschaal. Concreet houdt dit in dat werknemers die zich momenteel op de eindtrede bevinden, twee extra treden erbij krijgen om door te groeien. Op den duur levert dit een verhoging van de salaris op van 1,5%.
Wij hebben als vakbonden voorgesteld om de laagste loonschalen te schrappen en te overwegen om bij schaal 3 in de laagste 2 treden te schrappen. Werkgevers zijn vooralsnog geen voorstander van dit idee, maar ze zijn wel bereid om vast te leggen dat er nooit minder dan het wettelijk minimumloon zal worden betaald.

Vitaliteitspact
Het voorstel van de werkgevers is om na het aflopen van de huidige ouderenregeling eind 2027 een vitaliteitspact in te voeren. Gedurende de looptijd van de komende cao willen zij met ons bespreken hoe deze regeling eruit zal zien. Ze stellen voor om drie sessies te organiseren waarin we in gesprek gaan over zo'n regeling. Als vakbonden willen we echter eerst vastleggen dat er vanaf 1 januari 2028 een 80-90-100 regeling komt. Daarna kunnen we het gesprek voeren over de financiering van de regeling. 

Hoe nu verder

21 mei aanstaande gaan we verder met de onderhandelingen. 

Reageren, contact en vragen stellen

Op de cao-pagina kun je reageren en je vragen stellen en al het nieuws over de cao na te lezen. Ook kan je per e-mail reageren. 

Alptekin Akdogan, bestuurder/onderhandelaar
T 06 41 62 95 15 / E a.akdogan@cnv.nl