Onderhandelingen leveren niets op. Eindbod door Tate&Lyle.

Op 20 maart was de vierde ronde voor de cao-onderhandelingen bij Tate&Lyle. Deze ronde heeft er niet voor gezorgd dat wij tot een akkoord zijn gekomen. Tate&Lyle heeft daarom besloten een eindbod voor te leggen. Hierover in deze nieuwsbrief meer.

Hoe zat het ook alweer?

Bij de laatste onderhandelingen op 7 maart had Tate&Lyle een loonbod gedaan.

Dit bod was als volgt:

- loonsverhoging van 5% boven APC

- met een looptijd van 2 jaar.

Zowel het CNV als het FNV hadden daarvan aangegeven dat dit onvoldoende was. De leden van het CNV en het FNV hebben dit bevestigd in de ledenvergaderingen.

Onderhandelingen vandaag

Tijdens de onderhandelingen van vandaag kwam Tate&Lyle met een nieuw bod:

  • 7% loonsverhoging boven APC
  • met een looptijd van 2 jaar.
  • de loonsverhoging is daarbij verdeeld met een verhoging van
    • 2% per 1 april 2024
    • 2% per 1 oktober 2023
    • 3% per 1 april 2025

Het CNV en het FNV hebben aangegeven dat ook dit bod niet voldoet aan de eisen van de leden. Tate&Lyle heeft daarop besloten om deze loonsverhoging als eindbod neer te leggen. Hier is sprake van als de vakbonden en de werkgever er samen niet uit kunnen komen. De werkgever legt dan eenzijdig een bod neer, dit wordt dan een eindbod genoemd.

Het bod dat Tate&Lyle heeft gedaan is voor het CNV onacceptabel. Doordat de loonsverhoging in drie etappes is waarvan twee in een jaar levert de loonsverhoging natuurlijk ook minder op. Effectief kan je dan ook van een loonsverhoging van 6% in plaats van 7% spreken. De CNV leden hadden ingezet op een cao met de looptijd van een jaar. Met hierbij een loonsverhoging van 7,5%. Een bod van 7% over een looptijd van 2 jaar is voor ons dan ook niet te accepteren.

Eindbod
Aanstaande maandag zal Tate&Lyle het volledige eindbod met daarbij ook de andere voorwaardes naar ons toesturen. Kort hierop volgend zullen wij dit eindbod dan naar je sturen zodat je voor of tegen kan stemmen. Verder informatie hierover volgt bij de volgende nieuwsbrief.

Ledenvergadering
Aanstaande woensdag op 27 maart zal het CNV een ledenvergadering organiseren. Het doel hiervan is in gesprek met je te treden over dit eindbod, en wat jouw mening hierover is. Hier krijg je zo snel mogelijk meer informatie over.

Whatsapp groep Tate&Lyle
Wil je nou volledig up to date blijven over de ontwikkelingen bij Tate&Lyle en in het bijzonder nu over de CAO onderhandelingen? Meld je dan aan voor de Tate&Lyle whatsapp groep! Whatsapp mij op 0681920379 en ik zal je eraan toevoegen.
Dit zal mij en CNV Vakmensen helpen om jullie te kunnen vertegenwoordigen en snel te kunnen schakelen. Ook is het prettig om elkaar snel op de hoogte te kunnen houden bij eventuele ontwikkelingen.

De cao online
Iedereen kan meepraten op de cao-pagina van Tate&Lyle, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao van Tate & Lyle kun je vinden op: jouw cao-pagina.

Vragen, opmerkingen, lid worden
Heb je nog vragen, opmerkingen, laat het ons weten! Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Sluit je aan | Lid worden | CNV Vakmensen - Vakmensen | CNV Vakmensen

 

Met vriendelijke groet,

Tossif Alvi, bestuurder CNV Vakmensen

t.alvi@cnvvakmensen.nl

0681920379