Onderhandelingsresultaat cao Refresco

Op dinsdag 30 januari 2024 hebben de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie weer met de werkgever aan tafel gezeten over het harmoniseren van de cao Bodegraven en de cao Drankenindustrie. De intentie is vanaf het begin van de gesprekken geweest om alle werknemers die nu onder een van deze twee cao’s vallen samen te brengen onder een cao Refresco.

Na onze laatste gesprek op 13 december 2023 is het een en ander gebeurd wat gevolgen heeft gehad voor het traject om tot een cao te komen. Refresco ziet de productievolumes teruglopen, waardoor lijnen zijn stilgezet. Voor 2024 ziet het er minder goed uit dan eerder werd gedacht. Tegelijk ligt er ook een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Drankenindustrie, waar een loonvoorstel ter stemming ligt van in totaal 6 procent voor een cao met een looptijd van 18 maanden (2% per januari 2024, 2% per juli 2024 en 2% per januari 2025).

Harmonisatie

De afgelopen weken heeft Refresco berekend wat de harmonisatie tot een cao moet kosten. Uit die berekeningen is gekomen dat een cao met als basis de Bodegraven cao in totaal ongeveer 3,31% kost uit de loonruimte. Dat betekent dat er door de harmonisatie geen ruimte overblijft voor een loonsverhoging voor werknemers van Refresco op alle vestigingen.

Omdat dit voor de vakbonden onacceptabel is en ook de werkgever begrijpt dat dat niet uit te leggen is, hebben we in gezamenlijkheid besloten om het traject van harmoniseren tot een cao voor nu te parkeren. De intentie is zeker om dit traject eind dit jaar weer op te pakken, het voorwerk is nu al gedaan.

Omdat harmoniseren nog steeds de wens is van zowel vakbonden als werkgever, heeft Refresco voorgesteld om hetzelfde loonvoorstel dat is afgesproken bij de cao Drankenindustrie ook voor de cao Bodegraven af te spreken. Daarmee worden de verschillen tot het moment van harmoniseren niet groter en wordt de medewerkers in Bodegraven tegelijkertijd ook een loonsverhoging geboden. Vanuit Refresco is ook duidelijk gemaakt dat er geen ruimte is om afwijkende afspraken te maken voor Bodegraven, omdat het harmoniseren daarmee nog moeilijker wordt in de toekomst en ook het toekomstperspectief voor 2024 niet meer ruimte biedt.

Stemmen

Onze leden die bij Refresco werken en onder de cao Drankenindustrie vallen hebben tot vrijdag 2 februari de tijd om hierover hun stem uit te brengen, die mogelijkheid hebben zij eerder gekregen via een nieuwsbrief.

Vakbondsleden die bij Refresco werken in Bodegraven krijgen de mogelijkheid om naar een ledenraadpleging te komen om het over dit onderhandelingsresultaat te hebben en daar ook hun stem over uit te brengen.

De ledenraadpleging vindt plaats op:
Datum: vrijdag 9 februari
Locatie: Bodegraven, ruimte 4-5 (onder voorbehoud) 
Tijdstip: 14.00 uur start de eerste sessie, 15.00 uur start de tweede sessie.

Leden die er niet fysiek bij kunnen zijn, krijgen een link om via Teams de ledenraadpleging te volgen en hun stem uit te brengen. Voor het stemmen heb je jouw lidmaatschapsnummer van de vakbond nodig, houd deze dus gereed! Zorg ervoor dat je er (fysiek of digitaal) bij bent en breng je stem uit! Verdere instructies over het digitaal stemmen volgen nog.

Tot ziens op 9 februari 2024.

Meepraten over jouw cao

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van Refresco kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. 

Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt, ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Refresco in de zoekbalk.


Rémy Biesmans
M: +31 6 2833 4284
r.biesmans@cnvvakmensen.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error