Vakbonden en Philip Morris peilen behoefte reparatie WW en WGA

Het leven zit vol met verrassingen, helaas ook onaangename. Werkloos of ziek en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden, wil natuurlijk niemand. Maar het gebeurt. Gelukkig kunt u dan een WW- of loongerelateerde WGA-uitkering krijgen. Maar na maximaal twee jaar loopt uw uitkering af, en dan? Uw vaste lasten lopen ook daarna nog gewoon door. Daarom hebben de vakbonden en Philip Morris Investments BV (PMInv) in de cao afgesproken dat ze de behoefte bij de werknemers van PMInv peilen of ze deze uitkeringen weer tot het ‘oude’ niveau aangevuld / gerepareerd willen hebben. Geef daarom uw mening!

In de cao is afgesproken dat als (de meerderheid van) de werknemers van PMInv dit wil, jullie werkgever zich zal aansluiten bij de daarvoor speciaal opgerichte landelijke Stichting die deze uitkeringen verlengt. Een aantal jaren geleden had PMInv twijfels over hoeveel werkgevers en werknemers zich bij deze Stichting zouden melden en of deze regeling van toegevoegde waarde zou zijn voor de medewerkers van PMInv. De afgelopen jaren is voor ruim 3 miljoen werknemers uit verschillende sectoren zo'n afspraak bij de Stichting gemaakt. Onderstaande informatie wordt gedeeld, zodat u de toegevoegde waarde van deze reparatie beter kunt bepalen.

Waarom een aanvullende reparatie voor WW en WGA?

Vóór 2016 kon je, afhankelijk van je arbeidsverleden, nog voor maximaal 38 maanden een uitkering krijgen als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt of werkloos werd. Op 1 januari 2016 werd de WW en de loongerelateerde WGA echter aangepast en verkort. De opbouw wordt vanaf dat moment beperkt en de lengte van de maximale uitkering teruggebracht van 38 naar 24 maanden. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben destijds afgesproken dit zelf aan de cao-tafels te repareren. Tot op heden was er nog geen overeenstemming tussen de Vakbonden en PMInv om deze situatie te repareren. Nu wel. Maar het oordeel is aan de leden!

De stichting PAWW

Landelijk hebben werkgevers en werknemers daarvoor Stichting PAWW opgericht. Het bestuur van deze stichting bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Zij zien erop toe dat er voldoende geld in het fonds zit om eventuele uitkeringen te betalen, waarbij de inleg door de werknemer betaald wordt. Deze Stichting PAWW regelt dat u een aanvulling op uw aflopende (WW of loongerelateerde WGA-) uitkering krijgt (mits PMInv zich aansluit bij de Stichting). Deze uitkering heeft dezelfde maximale duur van de uitkeringen zoals dat was voordat de wet veranderde op 1 januari 2016.

Wie betaalt de reparatie?

Werknemers betalen de PAWW-premie. De bijdrage wordt door de werkgever ingehouden op het brutoloon (tot max. sociaal loon: ca. € 54.000,-). De vastgestelde premie voor 2022 bedraagt 0,2%. Deelname kan niet op individuele basis worden uitgevoerd. Het is dus een collectief besluit, waarbij alle medewerkers premie gaan betalen.
Voorbeeld: bij een brutoloon van € 4.000,-, is de netto premie zo’n € 6,25 per maand (op basis van de vastgestelde premie voor 2022).

Is de regeling overdraagbaar?

Inmiddels is er in heel veel cao’s de reparatie van de WW en de WGA is vastgelegd. Gaat u in een ander bedrijf werken waar echter geen reparatie-afspraken in de cao zijn gemaakt, dan kunt u geen aanspraak maken op de reparatie als je werkloos wordt. Deze werknemersverzekering wordt inmiddels wel al in veel sectoren verlengd en deelname voor PMI betekent ook dat we hierdoor samen een bijdrage leveren aan solidariteit binnen en tussen sectoren. We hebben samen als werkenden een verzekering voor mensen die door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid langs de kant komen te staan.

Wat is nu het vervolg?

De werknemers van PMInv moeten nu kiezen of zij aan deze regeling willen deelnemen, zoals tijdens de recente cao-onderhandelingen is besproken. Daarvoor moet u een goede afweging kunnen maken. Dus komt er na deze nieuwsbrief ook een toelichting tijdens informatiesessies waaraan u kunt deelnemen. Deze informatie sessies worden via MS Teams gehouden op onderstaande data. U krijgt via Philip Morris de linkjes voor deze informatiesessies toegezonden.

Woensdag 9 maart Donderdag 10 maart Maandag 14 maart
13:00 – 13:30 uur (Nederlands) 13:00 – 13:30 uur (Nederlands) 13:00 – 13:30 uur (Nederlands)
16:00 – 16:30 uur (Nederlands) 16:00 – 16:30 uur (Engels) 16:00 – 16:30 uur (Engels)

Na deze informatiesessies kunt u aangeven of u vindt dat we collectief mee gaan doen aan deze reparatie.

Stemmen

Dat doet u door te stemmen. FNV en CNV Vakmensen zullen dit voorleggen aan hun leden. PMInv zal dit doen bij alle werknemers. Dus als u ook lid bent van de bond vragen we u dus om tweemaal te stemmen. Deze stemming vindt plaats in de week van 14 t/m 23 maart 2022.

Als u het al weet dan kunt HIER stemmen.

Voor meer inhoudelijke informatie kan er gekeken worden op www.spaww.nl.
Of bekijk dit filmpje:  https://www.youtube.com/watch?v=OOGJWDyI2cE

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51251159
E  n.abelskamp@cnvvakmensen.nl 

 

 

 

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error