Constructief cao-overleg Philip Morris

De vakbonden en Philip Morris hebben op donderdag 17 juni 2021, de cao-voorstellen onderling uitgewisseld in een open en constructief overleg. Er is nog behoorlijk wat onderlinge ruimte op sommige onderwerpen, zoals de geboden en gevraagde loonsverhoging. En er zijn nu ook al wat punten te benoemen waar partijen het snel over eens zijn.

Toelichting voorstellenbrieven
Nadat de bonden de voorstellenbrieven hadden toegelicht, heeft de werkgever zijn voorstellen gepresenteerd. Opvallend daaraan is het lage loonbod voor een cao-duur van twee jaar van werkgever. Te weten 1,5 procent in 2021 en 1,7 procent in het tweede jaar.

Overeenstemming was er op onderwerpen als het verder uitwerken van de voorstellen betreffende duurzame inzetbaarheidsprojecten en het arbeidsvoorwaardenproject, zoals afgesproken in de cao van 2018. Deze projecten hebben gedurende de corona-pandemie geen verdere uitwerking gekregen en dat verdienen ze wel. Bonden hebben in dit kader geopperd een Regeling voor Vervroegde Uittreding in te voeren.

En er is overeenstemming over het voortzetten van de huidige premieverdeling van de zogenoemde gedifferentieerde WGA-premie (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Weliswaar staat het al in de cao geregeld, maar jullie werkgever heeft toch ook weer de bereidheid uitgesproken om de regeling over de vakbondscontributie voort te zetten.

Pensioenregeling
Nationale Nederlanden (NN) is de uitvoerder van jullie pensioenregeling. Eind dit jaar loopt het uitvoeringcontract van de werkgever met NN af. Daarom moet er een nieuw uitvoeringcontract worden gesloten. Hiervoor moet de (nieuwe) pensioenregeling wel weer worden vastgesteld. Zowel Philip Morris als de vakbonden zijn het in principe eens om de huidige pensioenregeling ongewijzigd voort te zetten.

Omdat er landelijke besluiten zijn genomen over de aanpassing van het pensioenstelsel (pensioenakkoord), is afgesproken dat een externe pensioenadviseur (voorgedragen door de bonden) goed kijkt naar mogelijke risico’s. Voor de volgende onderhandeling hopen wij advies van de externe pensioenadviseur te hebben ontvangen.

Op 1 juli 2021 praten de onderhandelaars verder.

Hebt u vragen?
Neem contact op met Serge van Elzakker, lid van de cao-commissie van CNV Vakmensen, of met:

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51251159
E  n.abelskamp@cnvvakmensen.nl