Tweede centrale ronde cao onderhandelingen Heineken

Maandag 23 oktober was de tweede centrale onderhandelingsronde voor een nieuwe cao. Hierbij kregen wij een businessupdate van Heineken Commercie, hebben we gesproken over de Middle Management Reward Policy (MMRP) voor functiegroepen 20-25 en de collectieve loonsverhoging. De vakbonden en Heineken liggen nog niet op één lijn over deze onderwerpen.

Business update
Maarten Schuurman heeft een businessupdate gegeven over Heineken Commercie. De businessupdate was in lijn met de eerdere businessupdate die met name zag op Supply. Het effect van corona, de oorlog en overheidsmaatregelen is door Maarten toegelicht.

Middle Management Reward Policy (Hierna MMRP)
Heineken heeft ons verder meegenomen in hun voorstel wat betreft de MMRP voor functiegroepen 20-25. Dit is een beloningssysteem waarbij een deel van de verhoging variabel is (bonussysteem). In het voorstel van Heineken zouden functiegroepen 20-25 uit de cao worden gehaald en hiervoor in de plaats zou een arbeidsvoorwaardenregeling komen (afspraak tussen werkgever en ondernemingsraad). Huidige medewerkers die het betreft zouden eenmalig de keuze mogen maken of zij mee willen in dit nieuwe systeem of liever onder de oude cao blijven vallen. Nieuwe medewerkers vallen automatisch onder MMRP. De vakbonden zijn kritisch wat betreft dit voorstel en begrijpen niet waarom het MMRP niet in de huidige cao of in een nieuwe cao kan worden afgesproken. De medewerkers hebben dan wel de zekerheid van een cao.

Collectieve loonsverhoging
Het onderwerp MMRP heeft veel tijd in beslag genomen waardoor we pas laat aan dit onderwerp toekwamen. Heineken blijft vooralsnog bij hun eerdere gedane voorstel:

- 5% collectieve salarisverhoging per 1 januari 2024
- Een eenmalige uitkering van €750,- bruto

De vakbonden hebben hun teleurstelling uitgesproken. Het gat is groot en wij hadden gehoopt hier al stappen in te kunnen maken. Dit blijft vooralsnog uit en er is dus zeker nog wat te doen. 7 november treffen wij elkaar weer voor een dubbele afspraak. In de ochtend zullen wij verder praten over de decentrale onderwerpen voor de Heineken cao Supply. In de middag zullen wij de centrale onderwerpen bespreken voor alle entiteiten.

Meepraten over de cao?
Via onze website kan jij meepraten over jouw bedrijf, je vragen stellen en jouw mening of tips geven. Ga daarvoor naar de cao-pagina.

Sanne Koevoets
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 28 86 65 78
E  s.koevoets@cnvvakmensen.nl