2e Onderhandelingsronde CAO GFI 2019/2020

Afgelopen donderdag 12 december hebben wij onze tweede onderhandelingsronde gehad met jullie werkgevers. Deze ronde is in een goede en constructieve sfeer verlopen.

Afgelopen donderdag 12 december hebben wij onze tweede onderhandelingsronde gehad met de werkgevers in de CAO Groente- en Fruitverwerkende Industrie (GFI). Deze ronde is in een goede en constructieve sfeer verlopen.

 

Aanvang

we hebben eerst de tijd genomen om de klokken gelijk te zetten en te bepalen wat belangrijk is voor werknemers en leden in de sector. Werkgevers willen gemotiveerde en tevreden medewerkers en wij streven gezamenlijk naar een toekomst bestendige cao die heldere en duidelijke afspraken heeft. Aansluitend hebben wij veel aandacht besteed aan de voortgang van de lopende studies. 

 

  1. Duurzame inzetbaarheid 80/90/100 regeling uitbreiding/verbreding huidige regeling
  2. Duidelijk en transparante afspraak over werktijden/toeslagen en ploegendiensten
  3. Karakter cao aanpassen op de dagelijkse praktijk, dus van standaard-cao naar een minimum-cao.

 

Eerste conclusie

We hebben gezamenlijk geconstateerd dat de eerste uitkomsten van de studies bemoedigend zijn. Wij hebben de verwachting dat wij hierover in een totaal pakket uiteindelijk tot een constructieve en heldere afspraak kunnen komen. We gaan de komende tijd onze bevindingen met de kaderleden evalueren en vervolgens opnieuw in overleg treden met de werkgevers.

 

Loon

extra aandacht hebben wij gevraagd voor de loonontwikkeling. Wij hebben aangegeven dat jullie grote moeite hebben met het uitstellen van de loonsverhoging tot er een akkoord is bereikt. Dit aangezien dit de ingangsdatum verschuift en jullie daarmee een deel van de verhoging verliezen in de praktijk. Werkgevers hebben aangegeven dit te herkennen en daarmee rekening te zullen houden bij hun loonbod.

 

Vervolg

op dinsdag 4 februari 2020 zullen wij de volgende cao onderhandelingen voeren. Wij zullen jullie zo snel mogelijk informeren over de uitkomsten van de onderhandelingen.

Met vriendelijke groet, mede namens de onderhandelingsdelegatie,
Wouter Quint (Kraft Heinz Nederland), Cees van Agtmaal (S.V.Z. International), Sjoerd Korving (HAK) en Arjen van Schagen (CSM Benelux). Mark Klunder mark.klunder@fnv.nl, Yvonne Muiser yvonne.muiser@fnv.nl Bestuurders FNV Voedingsindustrie

Vragen ?
heb je vragen, neem dan contact met mij op.

Ellen Jonker
Onderhandelaar CNV Vakmensen
e.jonker@cnvvakmensen.nl