1e Ronde CAO Onderhandelingen 2019/2020

Gisteren (24-10) hebben wij onze eerste onderhandelingsronde gehad met jullie werkgevers. De 1e dag is in goede en constructieve sfeer verlopen. Waarbij beide partijen hun eisen en standpunten hebben ingebracht en toegelicht. Veel aandacht hebben wij besteed aan de voortgang van de lopende studies.
Inzet bonden
Wij willen dat er goede inkomensverbetering komt voor onze leden en dat deze ingaat op het moment dat de cao in gaat. Wij verwachten dat wij gezamenlijk met werkgevers tot reële uitkomsten komen voor de ingezette studies voorvloeiend uit de vorige cao onderhandelingen. Dit zijn:

a. Duurzame inzetbaarheid 80/90/100 regeling uitbreiding/verbreding huidige regeling
b. Duidelijk en transparante afspraak over werktijden/toeslagen en ploegendiensten
c. Uitkomst studieafspraak karakter sfeer cao aansluitend op dagelijkse praktijk, dus van standaard-cao naar een minimum-cao

Inzet werkgevers
Werkgevers onderschrijven de noodzaak om te komen tot goede en heldere afspraken vanuit de lopende studies. Daarnaast wil men een aantal negatieve wijzigingen bij betaling van ziekte en daarmee samenhangende premies. Tevens spreekt men uit de loonsverhoging in te willen laten gaan per 1-1-2020.

Eerste reactie
Wij zullen de komende periode optimaal benutten voor de genoemde studies. Het verkrijgen van goede resultaten hierbij vergt zorgvuldigheid en daarmee iets meer tijd. Wij hebben aan werkgevers aangegeven geen negatieve maatregelen te willen bij ziekte of de huidige premie betaling in deze. Daarnaast hebben wij aangegeven niet te verwachten dat jullie niet zullen accepteren dat  de loonsverhoging later ingaat als de cao in gaat.

Vervolg
De volgende bespreking met de werkgevers staat gepland op donderdag 21 november 2019.

Op dit moment zijn er 3 kaderleden van FNV aanwezig bij het overleg. Het zou mooi zijn als in het vervolg ook een kaderlid van CNV zou kunnen deelnemen. Mocht je hierin geinteresseerd zijn, of hierover vragen hebben, dan ga ik graag met je in gesprek !

Met vriendelijke groet,
Ellen Jonker, Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen