Coca-Cola legt verslechteringsvoorstellen uit

Coca-Cola legt eigen verslechteringsvoorstellen uit aan werknemers

Vragen en antwoorden over de cao-onderhandelingen CCEP
Op 20 februari heeft de directie verschillende sessies gehouden met de werknemers over het overleg over een nieuwe cao met vakbonden. In onderstaande Q&A geven CNV Vakmensen en FNV hun kant van het verhaal weer.

Wat is er gebeurd?
Op 20 januari werd voor het eerst onderhandeld over jullie cao. Het overleg verliep anders dan normaal. Jullie werkgever begon namelijk met een benchmark waaruit bleek dat CCEP beter beloont dan andere bedrijven. Coca-Cola stelde voor om het loongebouw te versoberen.

CNV Vakmensen en FNV schrokken hiervan en gingen in gesprek met de achterban (leden en niet-leden). De verslechteringsvoorstellen zijn zo ingrijpend dat wij eerst met jullie in gesprek wilden.

Uit de sessies die bonden in Dongen, Rotterdam en Utrecht hielden, bleek dat er geen steun is voor de verslechteringen. Jullie wilden dat bonden de directie verzoeken de versoberingen in te trekken.

Op 17 februari hebben wij de directie met klem verzocht de gewraakte voorstellen in te trekken. Jullie directie weigerde dit te doen.

Donderdag 20 februari koos Coca-Cola ervoor om hun versoberingsvoorstellen uit te leggen aan het eigen personeel. Een vreemde stap? Bonden menen van wel. Het is nu aan de achterban om aan te geven wat zij vinden. Meld je en e-mail r.vanriezen@cnvvakmensen.nl.

Klopt de benchmark?
De vergelijking is gemaakt door de AWVN. De AWVN wordt door CCEP betaald en schuift ook bij de cao-onderhandelingen aan als werkgeversadviseur. Bonden vinden dus niet dat je de benchmark als onafhankelijk kunt aanmerken zoals CCEP stelt. Wat daar ook van zij, wij vinden wel dat Coca-Cola goed beloont.

Wat wil CCEP oplossen, wat is het probleem?
Goede vraag. Bonden vinden inderdaad ook dat de beloning bij CCEP netjes en prima geregeld is. Dit is een verdienste van vakorganisaties en Coca-Cola die dit systeem samen hebben afgesproken. Beide partijen hebben vervolgens jarenlang loonsverhogingen afgesproken waardoor de beloning nu het huidige niveau heeft.

Gaat het slecht met CCEP en moet er daarom bezuinigd worden?
Nee, wij hebben niet de indruk dat het bedrijf het niet goed doet waardoor deze bezuinigingen nodig zijn om het hoofd boven water te houden.

Welke verslechteringen wil CCEP invoeren?
CCEP wil het beloningssysteem dat we hebben afgesproken verslechteren door de volgende maatregelen:

  • Geen cao-loonsverhoging voor mensen op of boven het schaalmaximum en ook niet op het minimum;
  • Verlaging van het huidige schaalminimum;
  • De groei door je schaal, de performance accelaration, over te laten aan managers, ook al heb je een beoordeling: delivery exceptionally of delivery successfully behaald.

Waarom vinden bonden de voorstellen een slecht idee?
Wij vinden dat iedereen een fatsoenlijke loonsverhoging verdient, waar je ook zit in je schaal. De kosten voor levensonderhoud stijgen voor iedereen. Wij vinden het een slecht idee om de groei door je schaal over te laten aan je manager. Dit leidt tot willekeur. Het schaalminimum is bedoeld om mensen aan te nemen zonder ervaring. Wanneer je vakvolwassen bent krijg je meer. Door het minimum te verlagen worden de collega’s boven in de schaal relatief nog duurder. Dit kan leiden tot een perverse prikkel om steeds nieuwe goedkope mensen aan te nemen die moeten worden ingewerkt, slecht voor de werkdruk.

Waarom wordt er niet onderhandeld?
Uit onze kantinebijeenkomsten en uit de vele telefonische en schriftelijke reacties blijkt dat er geen enkel begrip is voor de voorstellen van CCEP. CNV Vakmensen en FNV hebben zoals met jullie is afgesproken, de directie dringend verzocht om de voorstellen van tafel te halen. Onze achterban wil graag een goede cao zonder verslechteringen en wil niet dat wij onderhandelen op basis van de huidige bezuinigingsvoorstellen. Jullie directie weigert te luisteren.

Waarom legt de directie de voorstellen aan de eigen werknemers uit?
Dit weten wij niet. De directie moet onderhandelen met bonden die namens de achterban spreken. Onze achterban wil geen uitleg maar wil dat de voorstellen worden ingetrokken.

Waarom willen bonden niet verder onderhandelen?
CNV Vakmensen en FNV willen wel graag snel verder praten. Wij vinden een goede cao belangrijk. Zeker nu de huidige begin dit jaar is verlopen en met het vertrek van de Field Service collega’s vinden wij het belangrijk om haast te maken. Wanneer CCEP de versoberingen intrekt kunnen we hopelijk snel zaken doen, al ontbreekt een reëel, fatsoenlijk loonbod op dit moment ook nog.

Waarom biedt CCEP voor een 2-jarige cao 1% per 1 april 2020 en 2,25% per 1 april 2021?
Geen idee, op jaarbasis komt de verhoging neer op 1,6% per jaar, terwijl de gemiddelde loonsverhoging in januari van dit jaar meer dan twee keer zo hoog lag.

Wat kan ik doen?
Als Coca-Cola niet zelf tot de conclusie komt dat ze de voorstellen moet intrekken, zal hen dit op een andere manier duidelijk gemaakt moeten worden. Meld je bij de kaderleden of bij je vakbondsbestuurder en samen bespreken we de mogelijkheden.

Wat gaat er nu gebeuren?
CCEP wacht op een uitnodiging van bonden om verder te onderhandelen. Onzin. Zowel CNV Vakmensen als FNV zijn meer dan bereid om deze handschoen op te pakken. Hiertoe moet jullie werkgever de verslechteringsvoorstellen intrekken en dan kunnen we snel verder in gesprek. Wil je weten wat jij kunt doen om samen te zorgen voor een goede cao? Meld je dan bij de kaderleden of bij je vakbondsbestuurder.

Roel van Riezen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 34
E: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl